Effects of antineoplastic drugs on alternative splicing of human caspase 2, 3, 8 and 9 in primary glioma cell culture
Antinioplastik ilaçların primer gliom hücre kültüründe insan kaspaz 2, 3, 8 ve 9 un alternatif kesimi üzerine etkileri
  1. Tez No: 129758
  2. Yazar: NECAT SAMİM HAVLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KEVSER PİŞKİN ÖZDEN, DOÇ. DR. JANE WU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apaptosis, caspases, alternative splicing, antineoplastic drugs
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Ill ÖZET Genlerin değişik kesim mekanizmasındaki bozukluklar, kanser dahil değişik hastalıkların oluşumunda, veya ilerlelemesinde katkı edici bir faktör yada neden olarak sorumlu olduğu bulunmuştur. Apoptoz oldukça regüle edilen bir işlem olup, kaspaszlarm aktivasyonu ile meydana gelmektedir. Kaspazların değişik dokularda ve hücre dizilerinde değişken kesimleri sonucu değişik izoformları mevcut olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada değişik sitotoksik ilaçların bu izoformların değişimi ve modülasyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Kaspazların kısa ve uzun izoformları, cis ve trans olarak etki eden faktörler sayesinde pre-mRNA değişken kesime uğramaktadır.Bu değişik formlar ya hücre yaşamına yada ölümüne sebep olmaktadır. Bu çalışmada vincristine, paclitaxel, carmustine, staurosporine, phorbol ester, etoposide ve camptothecin'in kaspaz 2,3, 8, ve 9 un programlı hücre ölümüne sebep olan izoformları tercihen stimüle ettiklerine dair ortak bir etki bulduk. Nitekim, bu genler, kaspazların aktivasyonu için gerekli olan QACRG amino asit dizisini kodlayan değişken kesime uğrayan eksonun civarında bir cis-elementine sahip olduğunu bulduk, ilaveten, SMN ve tau genleri bu sitotoksik ilaçların etkisi altında, değişken kesime uğramış, ki, apoptozda görülen morfolojik değişikliklere başka bir düzeyde katkıda bulunabilirler. Bu çalışma antisens ile yürütülen gen tedavisine veya kombine ilaç stratejilerinde iç ve dış hücre ölüm yolağlanm güçlendirebileceğine dair bir başka yoldan destek sağlamaktadır. Anahatar kelimeler: Apoptoz, kaspasz, gen değişken kesimi, antineoplastik ilaçlar
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Aberrations in alternative splicing of genes are found as a cause or a contributing factor in the development, progression or maintenance of various diseases including cancer. Apoptosis is a highly regulated process and mediated by caspase activation. Alternative splicing of caspases in different tissues and cell lines revealed the presence of different isoforms. We aimed in this study to look for the effects of cytotoxic drugs in modulating and changing these isoforms. Caspases express long and short isoforms which are alternatively spliced by the action of cis- and trans acting factors. The various isoforms of caspases promote or prevent cell death. In this study, we found a common effect of vincristine, paclitaxel, carmustine, staurosporine, phorbolester, etoposide and camptothecin in preferentially stimulating the expression of the isoforms that promote cell death in caspase-2, -3,- 8, and -9. Interestingly, we found these genes to harbor a common putative cis- acting element in the neighborhood of the spliced exon carrying the QACRG cleavage site required for caspase activation. In addition SMN and tau displayed differential splicing under the influence of these cytotoxic drugs which may contribute at a different level to the morphological changes seen in apoptosis. This study provides another avenue in antisense mediated gene therapy or combinatorial drug strategy in enhancing intrinsic or extrinsic cell death pathways.