İdiyopatik karpal tünel sendromunda duyu eğitimi
Sensory reeducation in idiopatic carpal tunnel sydrome
  1. Tez No: 129757
  2. Yazar: ONUR BAŞIBÜYÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KAYIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Median Sinir Basısı, Duyu Eğitimi, El Rehabilitasyonu. ıı, Median Nerve Compression, Sensory Re-education, Hand Rehabilitation m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Başıbüyük O., İdiyopatik Karpal Tünel Sendromunda Duyu Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İş Uğraşı Tedavisi Programı Uzmanlık Tezi, Ankara 2003. İdiyopatik Karpal Tünel Sendromu (İKTS) tanısı konan olgularda duyu eğitiminin etkisini araştırmak amacıyla yapılan çalışma, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalında gerçekleştirilmiştir. İKTS'li 36 olgu rastgele yöntemle 2 gruba ayrılmış, kontrol grubundaki 18 olguya hot-pack, ultrason ve egzersiz programından oluşan konservatif tedavi yaklaşımı, deney grubundaki 18 olguya ise bu tedavi yöntemine ilave olarak duyu eğitimi uygulanmıştır. Tedavi programı 2 hafta süre ile uygulanmıştır (5 gün/hafta). Olgular tedavi öncesi ve sonrası eklem hareketi, kas kuvveti, ağrı, duyu eşikleri ( sıcaklık, Semmes-Weinstein Monofilamentleri) ve duyu fonksiyonu ( Statik İki Nokta Ayrımı, lokalizasyon, O'Connor Parmak Beceri Testi ), semptom şiddeti ve fonksiyonel durum yönünden değerlendirilmiştir. Kontrol ve deney grubu olguları hafif dokunma / basınç duyusu yönünden tedavi öncesi ve sonrasında karşılaştırıldığında deney grubundaki elde daha çok alanda iyileşme olduğu görülmüştür. Yaptığımız çalışmada her iki grup, tedavi sonrası iki nokta ayrımı testi ile değerlendirildiğinde sonuçların istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı olduğu görülmüştür (p< 0.05). Deney grubundan elde edilen bu sonuçlar dokunma duyusundaki iyileşmenin, elin fonksiyonel kullanımım olumlu yönde etkileyeceğini düşündürmüştür. Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar, İKTS'li kişilerin rehabilitasyon programına duyu geri dönüşünü arttıracak duyu eğitimi yaklaşımlarının eklenmesinin fonksiyonel kullanım için yararlı olacağım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Başıbüyük O., Sensory Re-education in İdiopatic Carpal Tunnel Syndrome, Hacettepe University, Institute of Health Sciences. Occupational Therapy Program, Thesis of Master of Science, Ankara 2003. This study was performed at Hacettepe University Hospital, Physical Therapy and Rehabilitation Departman, with the aim of investigating the effectiveness of sensory re-education in subjects with idiopatic carpal tunnel syndrome (ICTS). 36 subjects with ICTS were randomly separated into two groups. 18 subjects in the control group were treated with a conservative treatment method composed of hot-pack, ultrasound and exercise. 1 8 subjects in study group were treated with a treatment method including of hot-pack, ultrasound, exercise and sensory re-education. Treatment was continued 2 weeks (5 days/a week). All subjects were assessed before and after treatment for range of motion, muscle strength, pain, sensory thresolds (temperature, touch-perception) and sensory function ( Static Two -Point Discrimination Test, localization, O'Connor Finger Dexterity Test), symptom severity and functional statement. When light touch /pressure sensation of control and study groups were compared, the hands of study group was seen to have recovery areas. In this study, posttreatment two-point discrimination test results in both groups were found statistically significant in favour of the study group (p< 0.05). The results obtained from the study group in regards to sensation suggest that sensory reeducation will positively affect the functional use of the hand. The results of this study show that, in rehabilitation programs of patients with ICTS, addition of sensory reeducation approaches in order to increase sensory feedback, will be beneficial for functional use.