T.C Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nde çalışan beş yaşından küçük çocuğu olan kadınlar ve erkeklerle aynı yaşta çocuğu olan çalışmayan kadınların günlük aktivitelerinin saptanması
The Study of daily activities on the working women and the working men who have children under the age of five working at the pension funt of turkey and the non-working women with children at the same age
  1. Tez No: 129759
  2. Yazar: HATİCE İLKNUR UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan kadın, ev işleri, çocuk bakımı, iş yükü, toplumsal cinsiyet rolleri, Working women, household, childcare, workload, gender roles
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Bu çalışma aile ve ülke ekonomisine büyük katkıları olan; çalışan kadınlarla, çalışan erkeklerin ve çalışmayan kadınların, ev işleri ve çocuk bakımına ayırdıkları zaman ile toplam iş yüklerinin saptanarak karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evreni Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığında çalışan evli ve beş yaşından küçük çocuğu olan kadınlar ve erkekler ile kadınların çalışmayan evli ve beş yaşından küçük çocuğu olan komşularıdır. Araştırmaya toplam 316 kişi katılmıştır. Katılımcıların 133'ü çalışan kadın, 129'u çalışan erkek ve 54'ü çalışmayan kadındır. Ortalama çocuk sayısı çalışan kadınlarda 1.4, çalışmayan kadınlarda 1.6 ve çalışan erkeklerde 1.6'dır. Son doğumunda çalışan kadınların % 46.6'sımn, çalışmayan kadınların % 27.6'sının emzirme süresi 6 aydan kısadır. En sık memeden kesme nedeni önceki çocukta % 29.70, sonraki çocukta % 35.30 emmeyi çocuğun bırakmasıdır. Haftalık ortalama ev işlerine çalışmayan kadınlar 39.43 saat, çalışan kadınlar 31.03 saat, çalışan erkekler 13.52 saat ayırmaktadır. Haftalık dinlenmeye ise çalışan erkekler 20.41 saat, çalışmayan kadınlar 16.41 saat, çalışan kadınlar 13.13 saat ayırmaktadırlar. Çalışan kadınlar günde 7.05 saat, çalışan erkekler 7.19 saat, çalışmayan kadınlar 8.35 saat uyumaktadır. Haftalık toplam iş yükü çalışan kadınlarda 71.03 saat, çalışan erkeklerde 53.52 saat çalışmayan kadınlarda 39.43 saattir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was conducted to compare the working women and the working men and the non-working women who contribute immensely to the economy of the family and the country according to the workload in a week and the time dedicated for housework and childcare. This descriptive study covers the working women and the working men who have children under the age of five working at the Pension Fund of Turkey, and the non- working women who are the neighbour of working women with children at the same age. The total case number is 316. 133 of them are working women, 129 are working men and 54 are non- working women. The average number of children is 1.4 for working women and 1.6 for non- working women and 1.6 for working men. 46.6% of working women and 27.6% of non-working women breastfed their children less than 6 months. The primary reason for discontinuing breast feeding was due to the baby sucking. Average housework of non-working women was 39.43 hours, working women 31.03 hours and working men 13.52 hours a week. Working men can allocate 20.41 hours, women who are not working 16.41 hours, and working women can allocate 13.13 hours a week to rest. Working women sleep 7.05 hours, working men sleep 7.19 hours and non- working women sleep 8.35 hours in a day. Total workload in a week is 71.03 hours for working women, 53.52 hours for working men and 39.43 hours for non-working women