Ankara'da bazı liselerde öğrenim gören bir grup kız öğrencinin menstrüasyon ve premenstrüel sendrom konularındaki bilgileri ve premenstrüel yakınmalarının saptanması
Evaluation of premenstrual complaints and the knowledge about menstruation and premenstrual syndrome in a group of highschool girls in Ankara
- Tez No: 129764
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, Premenstrüel Sendrom, Cinsel Bilgi, Adolescent, Premenstrual Syndrome, Sexual Knowledge
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
IV ÖZET Bu araştırmada Ankara ilinde bulunan düşük, orta ve yüksek düzeyde seçilen liselerde okuyan, 15,16 yaş grubu lise birinci sınıf kız öğrencilerin menstrüasyon ve premenstrüel sendrom ile ilgili bilgileri, bu bilgileri etkileyen sosyodemografik faktörlerle kız öğrencilerin premenstrüel sendromu (PMS) olma boyutları ve bu durumu etkileyen sosyo demografik faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla düşük sosyoekonomik bölgeden olduğu düşünülen Etimesgut Lisesi, orta sosyoekonomik düzeyden olduğu düşünülen Dikmen Lisesi ve yüksek sosyoekonomik düzeyi temsilen de Ankara Kolejinde çalışma yürütülmüş ve değerlendirilmiştir. Görüşülen kız öğrencilerin verileri değerlendirildiğinde Ankara Koleji'nin yüksek sosyoekonomik düzeyi temsil ettiği belirlenmiş, öte yandan Etimesgut ve Dikmen Lisesi sonuçlan çoğunlukla benzer ve orta sosyoekonomik düzeyi temsil ettiği bulunmuştur. Kız öğrencilerin menstrüasyon ve PMS ile ilgili bilgi düzeyleri Ankara Koleji 'nde diğer liselere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmakla beraber tüm okullarda yetersizdir. Anne ve baba öğrenim durumunun, ekonomik indeksin yüksekliğinin, bilgisayar ve internet kullanma durumunun, gazete, dergi ve radyo programlarını izleme durumlarının bilgi düzeyini pozitif yönde etkilediği saptanmıştır. Okullarda görüşülen kız öğrencilerde premenstrüel sendrom olma yüzdeleri benzer bulunmuş olup bu durumu öğrencinin bilgi düzeyinin ve diyet alışkanlıklarının etkilediği gösterilmiştir. Öte yandan vücut imajına yönelik kaygıların premenstrüel sendrom olma durumuyla olası bir ilişkisi de saptanmıştır. Adolesanlann konuyla ilgili bilgilerinin doğru ve olası negatif mesajlardan arınmış şekilde arttırılması gerektiği, bu amaçla gençlerin en çok izledikleri basın yayın araçları olan gazete ve televizyon programlarıyla bu konularda bilgilendirmenin yaygınlaştırılmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır. İnternet kullanımının bilgi puanlanyla ilişkisi saptanmış olduğundan doğru bilgilerle donanmış web sitelerinin arttırılması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of the present study is to assess the knowledge of female students attending the first year of high school, aged 15-16, about menstruation and premenstrual syndrome and the effect of some sociodemografic factors on their knowledge. It is also aimed to demonstrate their premenstrual complaints, whether or not they have premenstrual syndrome and the influence of some sociodemografic factors on this state. Accordingly, students from three different highschools, from Etimesgut Highschool to represent the low socioeconomic region, Dikmen Highschool as the representative of middle socioeconomic level and Ankara College as to represent the high socioeconomic status were selected. Data obtained showed the socioeconomic differences between schools; Ankara College does represent high socioeconomic level whereas sociodemographic results from Etimesgut and Dikmen Highschools were similar and do represent middle socioeconomic level. The knowledge about menstruation and premenstrual syndrome was insufficient in all students although knowledge scores of Ankara College were significantly higher than other schools. The knowledge scores were directly correlated with educational status of parents, economic index, computer and internet usage and following newspapers, magazines and radio programmes regularly. The percent of students suffering from premenstrual syndrome was similar in all schools which was directly releated with knowledge scores and dietary habits. Concerns about body image which might influence eating habits and frequent dieting was also thought to affect the presence of premenstrual syndrome. As a result, adolescents required more and correct knowledge about menstruation and premenstrual syndrome. The best means to reach the adolescents were newspapers, television programmes and web sites.