Orta öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin araştırılması
The study of the physical activity levels of high school students
  1. Tez No: 290651
  2. Yazar: POYRAZ FATİH İÇÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFİ SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Orta Öğretim Kurumları, Physical activity, high schools
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, farklı yaşlarda, okullarda, alanlarda öğrenim gören orta öğretim kurumu öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek, yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, ebeveyn meslekleri, fiziksel aktivite ile ilgili daha önceden bilgisi olup olmaması ile fiziksel aktivite düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve fiziksel aktivitenin yararları dikkate alındığında daha sağlıklı bireyler ve toplum için bireylerin fiziksel aktiviteye teşvik edilmeleri amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini Ankara ili Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan farklı semtlerdeki orta öğretim kurumlarında öğrenim gören tüm öğrenciler oluştururken, örneklem grubu ise farklı semtlerden seçilmiş orta öğretim kurumlarından 6 okul ve kız (n=217), erkek (n=274) toplam 491 öğrenciden oluşmaktadır. Deneklerin boy uzunluğu ve vücut ağırlığı alındıktan sonra fiziksel aktivite düzeyleri Karaca tarafından geliştirilen Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (FADA) ile belirlendi. Aktivitelerin şiddeti (met/hafta), süresi (saat/hafta) olarak belirlendi. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde değerleri bulunmuştur. Belirlenen değişkenlere göre, bazı kategorik değişkenler arasında fark olup olmadığı ve fark varsa hangi gruplar arasında olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Her karşılaştırma için; öncelikle ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler elde edildi. Daha sonra her bir değişken için grupların karşılaştırılması Anova testi ile yapıldı. Eğer elde edilen p değeri 5 ise karşılaştırılan gruplar arası fark vardır denir. Farklılığı yaratan grupları belirlemek için LSD (En Küçük Fark) testi ile ikişerli karşılaştırıldı. Burada da p değeri ise, karşılaştırılan iki grup farklıdır sonucuna varıldı. Araştırma sonucunda öğrencilerin yaş gruplarına, ebeveyn eğitim durumlarına, ailenin gelir durumuna, alanlara (bölüm), sınıflara göre fiziksel aktivite düzeylerinde korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the physical activity levels of high school students of different ages, schools and fields. The other aims were to evaluate the relationship between physical activity and age, gender, socioeconomic level and parents? careers of these students and to encourage them to do more physical activity for healthier individuals and a healthier society. The research population consisted of all high school students being educated in the greater municipality of Ankara?217 girls and 274 boys from 6 different schools exemplified out of all students. After measuring the heights and weights of the students, physical activity levels of them were determined by Physical Activity Assessment Questionnaire, which was developed by Karaca. The intensity of the activity was determined as MET per week and the duration determined as hours per week. In analysis of the data, mean, standard deviation, frequency and percent values were calculated. It was determined whether there were differences between some categorical variables according to specified variables and, if there were, between which groups. For every comparison, before all else, descriptive statistics like mean and standard deviation were calculated. After that, for every variable, a comparison of the groups was done by ANOVA test. If the p valve is less than 0.05, it is said that there is a difference between the groups. To determine the groups which cause the differences, they were compared in pairs by LSD test. If the p value is less than 0.05 here too, it is concluded that these two groups are different. The results of the research showed that there was a correlation in physical activity levels with respect to age, parents? academic background and family income level, and fields.