Farklı sürme dönemlerinde uygulanan rezin ve kompomer türü fissür örtücülerin etkinliklerinin in vivo ve in vitro araştırılması
In vivo and in vitro evaluation of the effects of a compomer and a conventionel fissure sealant in different eruption stages
  1. Tez No: 129825
  2. Yazar: Y.NEŞE YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bonding ajan, fissür örtücü, kompomer, maturasyon, tutuculuk, Bonding agent, compomer, fissure sealant, maturation, retention
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
86 ÖZET Farklı Sürme Dönemlerinde Uygulanan Rezin ve Kompomer Türü Fissür Örtücülerin Etkinliklerinin İn Vivo ve İn Vitro Araştırılması Dişin sürmesini takiben birkaç yıl içerisinde mine yüzeyinde mikromorfolojisini etkileyen birtakım fiziksel ve kimyasal değişiklikler olur ki bu durum, sürme sonrası mine matürasyonu olarak tanımlanır. Minenin dış tabakalarında meydana gelen bu değişikliklerle mine yüzeyinin porözitesi ve geçirgenliği azalarak, yüzey asit ataklara karşı daha dirençli hale gelir. Çalışmamızda sürme sonrası meydana gelen matürasyonun 2 farklı fissür örtücünün tutuculuğuna olan etkisi incelendi. Çalışma in vivo ve in vitro olarak iki aşamada gerçekleşti ve fissür örtücü olarak, geleneksel asitle pürüzlendirmeyi takiben mineye uygulanan rezin fissür örtücü Fissurit F ve self-etch bir adeziv olan NRC ve Prime&Bond NT'yi takiben mineye uygulanan kompomer türü fissür örtücü Dyract Seal kullanıldı, in vivo olarak henüz ağız içinde görülmüş altı yaş grubu ve sürmelerinin üzerinden en az iki yıl geçmiş 8-9 yaş grubu hastaların toplam 120 adet çürüksüz simetrik birinci azı dişine fissür örtücü uygulanarak, 3'er aylık aralıklarla klinik retansiyonları 18 ay süreyle takip edildi. Çalışmanın in vitro bölümünde 30 adet gömülü, 30 adet sürmelerinin üzerinden en az 2 yıl geçmiş, çürüksüz üçüncü azı dişi kullanıldı. In vitro bölümde, mikrosızıntı deneyleri ve SEM incelemeleri yapıldı. Çalışmanın istatistiksel değerlendirilmesinde“z testi”kullanıldı. Çalışmanın klinik sonuçlarında, matürasyonunu tamamlamamış ve tamamlamış her iki grupta, bütün 3 aylık kontrollerde ve 18. ayın sonunda, Dyract Seal uygulanmış dişlerde Fissurit F uygulanmış dişlere oranla, istatistiksel olarak anlamlı olarak düşük retansiyon değerleri bulundu. Çalışmanın mikrosızıntı deneyleri ve SEM incelemeleri de bu bulguları destekler nitelikteydi. Çalışmanın sonuçlan, fissür örtücü tutuculuklarına minenin sürme sonrası matürasyonlarından çok, fissür örtücüleri uygulamadan once kullanılan pürüzlendirme yöntemlerinin etkili olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In Vivo and In Vitro Evaluation of the Effects of a Compomer and a Conventional Fissure Sealant in Different Eruption Stages The physical and chemical changes occurring in the following few years after the eruption effects the micromorphology of the teeth is called post-eruptive enamel maturation. The improvement of the surface of the outer part of the enamel causes the decrease of the pore volume and permeability, making the enamel more resistant to acid attacks. We evaluated the effects of post eruptive maturation on the retention and the effectiveness of the sealants in this study. The study was designed in two steps as in vivo and in vitro; and Fissurit F, a resin fissure sealant which used after the conventional acid etch of the enamel and Dyract Seal, a compomer fissure sealant which used after the usage of NRC, a self-etch adhezive and Prime & Bond NT. In vivo study was performed symmetrically on 120 non carious first mandibular molars of the first group of children aged 6 years, whose teeth have just emerged and in the other group aged 8-9 years, whose teeth have fully erupted. The retention was clinically observed in 18 months by 3 months periods. 30 extracted unerupted mandibular and 30 erupted non carious extracted teeth which were emerged at least two years ago were used in the study. Microleakage study and SEM examinations were done in the in vitro part of the study,“z test”was used in statistical evaluations. In all three month periods and the 18th month, statistically significant lower retention rates were found in the teeth that Dyract Seal was used than the teeth that Fissurit F was used in both maturation stages. SEM examinations and the microleakage study supported the results of the clinic study. The result of the study showed that the retention of the fissure sealant depends more on the methods of etching of the teeth before the usage of fissure sealants than post- eruptive maturation of the enamel.