Porselen kron sistemlerinin estetik ve mekanik özelliklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 129826
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BERKSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: tam seramik kronlar, kırılma direnci, renk, estetik, all-ceramic crowns, fracture strength, color, aesthetics
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Porselen kron sistemlerinin estetik ve mekanik özelliklerinin değerlendirildiği bu çalışmada güncel sabit kron restorasyon sistemleri incelenmiştir. Günümüzde önemli derecede popülariteye sahip presleme tekniği ile uygulanan tam seramik sabit kron sistemlerinin değerlendirilmesi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Protetik diş hekimliğinde metal destekli seramik sistemlerinin birçok vakada estetik açıdan yetersiz kalması, tam seramik sistemlere ilginin gün geçtikçe artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada IPS Empress 1-2, Finesse All Ceramic, Creapress ve kontrol grubu olarak geleneksel metal seramik sistemleri değerlendirilmiştir. Akrilik rezin indeks kullanılarak hazırlanmış 12 şer adet kron örnekleri termal siklus ve suda bekletme aşamalarına alınmışlardır. Bu aşamalardan sonra tüm kron örnekleri mekanik direnç testine tabi tutulmuşlardır. Termal siklus ve suda bekletme aşamalarından önce ve sonra kromametre ile renk ölçümleri yapılmıştır. İstatistiksel değerlendirmeler neticesinde, mekanik direnç açısından en üstün grup metal destekli kron sistemidir. IPS Empress 2 ve Finesse boyama sistemleri metal desteksiz gruplar içinde en yüksek mekanik dirence sahiptirler. IPS Empress 1, Creapress boyama ve Finesse tabakalama sistemlerinde kabul edilebilir mekanik direnç değerleri ürettiği bu çalışmada, en düşük direnç Creapress tabakalama sisteminde elde edilmiştir. Estetik beklentilerin karşılanması özellikle güncel seramik kron sistemlerinde kritik önem arz eder, zira maliyetleri yüksek bu sistemlerin doğal estetik kaliteyi yakalamaları gereklidir. Bu çalışmamızda A2 Vita skala rengini yansıtması beklenen seramikler kullanılmıştır, ancak bu rengin temin edilmesinde sistemler arasında tutarlılık bulunmadığı belirlenmiştir. Klinisyenler ve bireyler tarafından arzu edilen renk ve görünümün, sonuç restorasyonlarda yaratılması güçtür. Renk tercihinde tek66 bir renk skala sisteminin kullanılması yanıltıcı sonuçlar doğurabilir Firmaların bu konuda kendi ürünlerine özgü detaylı bireysel renk skalaları üretmeleri ve daha tatminkar ürünler sunması gereklidir. Ağız ortamında seramiklerin renkleşmediği, estetik kalitelerini uzun yıllar koruduğu bilinmektedir. Bu çalışmada seramik kron sistemlerinin sınırlı bir süre dahilinde ağız ortamım yansıtacak termal siklus ve suda bekletme işlemlerine maruz kalması sağlanmıştır. Bu etkilerin renk üzerindeki değişimleri kromametre cihazı ile kaydedilmiştir. Elde edilen bulgulara göre seramikler bahsedilen etkiler karşısında,anlamlı bir renk değişimi göstermemektedirler. Bu yargı hem metal destekli seramik sistemleri, hem de sıcak pres seramikler için geçerlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is based on the evaluation of aesthetic and mechanical properties of ceramic crown systems. Main goal of this study is to investigate today's popular pressable all-ceramic crown systems. In prostodontics, there is a lack of aesthetics in metal-ceramic restorations as the limiting transmission of light by the metal substructure. This caused a great interest in metal free all-ceramic restoration systems. IPS Empress 1-2, Finesse All Ceramic, Creapress and conventional metal ceramic systems as a control group were choosen for this study. Twelve pressable all-ceramic and metal-ceramic crown samples were fabricated for each group in standart dimensions by using acrylic resin index and subjected to limited aging procedure by thermal cycling. Colorometric measurements were done before and after the aging period, all crown samples were mechanically tested to determine the fracture strenghts. Considering statistical analysis, metal ceramic crown system revealed the highest fracture strength values. IPS Empress 2 and Finesse shading systems resulted the highest values respectively among the metal free all ceramic systems. IPS Empress 1, Creapress shading and Finesse layering had acceptable strengths. The lowest strength values were recorded in Creapress layering technique. It is critically important to provide more aesthetic results in metal free all ceramic systems. In this study, commonly used Vita A2 shade was selected. However it is found that, according to the colorometric measurements, the ceramic ingots and the ceramic powders produced by the mentioned products' manufacturers seemly with Vita A2 shade were not coincided with each other. It would be difficult for clinicians and patients to provide the selected shade in final restorations by using a single universal shade guide. Within the limits of this study, it can be concluded that the68 manufacturers have to present individual shade guides for their specific products and more acceptable ceramic systems regarding color characterisation. Ceramics are known to preserve their natural looking and withstand discoloration in oral environment for long time periods. In this study ceramic crown systems were subjected to limited thermal cycling and water storage to simulate oral environment. The changes in color differences raised by aging were recorded using chromameter. It is statically found that aging had no effect on ceramic color. This finding includes both metal ceramics and pressable ceramics.