Hızlı kanin retraksiyonunda yeni bir yöntemin incelenmesi
Evaluation of a new rapid canine retraction method
- Tez No: 129842
- Danışmanlar: PROF. DR. İLTER UZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ankraj, Alveoler distraksiyon osteogenezi, Distraksiyon osteogenezi, Kanin retraksiyonu, Periodontal ligament distraksiyonu, Anchorage, Alveolar distraction osteogenesis, Canine retraction, Distraction osteogenesis, Periodontal ligament distraction. XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Hızlı Kanın Retraksiyonunda Yeni Bir Yöntemin İncelenmesi Çalışmamız tarafımızdan hazırlanan yeni bir diş destekli distraksiyon aygıtı ile elde edilecek hızlı kanin distalizasyonunu dentoalveolar yönden ve süre açısından değerlendirmek ve literatürdeki mevcut sonuçlarla karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışma grubumuz, çekimli tedavi gerektiren hafif ya da orta şiddette ön çapraşıklığı ya da“bimaksiller dentoalveolar protruzyonu”olan; I. Sınıf kapanış bozukluğuna veya II. Sınıf I. bölüm kapanış bozukluğuna ya da ortognatik cerrahi öncesi ark dekompensasyonu için çekim gerektiren; III. Sınıf kapanış bozukluğuna sahip 3'ü erkek 13'ü kız toplam 16 (ort 16.2+1.87 yıl) bireyden oluşmaktadır. Bireylere küçükazı çekimleri sonrası kanin diztalizasyonu için periodontal distraktörler uygulanmıştır. Değişiklikleri ölçmek amacıyla tedavi öncesi, distraksiyon sonrası ve distraksiyon sonrası üç aylık seviyeleme döneminde sefalometrik radyograflar ve ortodontik modeller alınmıştır.“Periodontal distraktör”ile istenen kanin retraksiyonunun tamamlanması için geçen süre (T2-T1) ortalama 21.1 + 3.5 gündür. Distraksiyon yöntemi ile yapılan kanin retraksiyonu bitiminde ankraj alınan birinci büyük azı dişlerinde üst çenede ortalama 0,5mm'lik alt çenede ise ortalama 0.7mm'lik ankraj kaybı meydana gelmiştir. Distraksiyon yöntemi ile elde edilen kanin retraksiyonu miktarı ise üst çenede ortalama 5.2mm alt çenede ortalama 5.0mm'dir. Retraksiyon tamamlandığında kaninlerde meydana gelen devrilme(tipping) miktarı üst çenede ortalama 14.7°, alt çenede ortalama 10.5°dir. Sonuç olarak, tarafımızdan hazırlanan yeni distraksiyon aygıtı ile gerçekleştirilen periodontal ligament distraksiyonu ile elde edilen hızlı kanin distalizasyonunda üst ve alt çenede başarılı sonuçlar elde edilmiş, ağız içi ankraj desteğinin şimdilik yeterli olacağı, ileride aygıtın ve cerrahi yöntemin eksikliklerinin giderilmesi ve daha da geliştirilmesi ile ankraj arttırıcı önlemlere gerek kalmayacağı ve rutin ortodonti uygulamaları arasında yer alacağını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of a New Rapid Canine Retraction Method Our study was planned to assess a new tooth-borne distraction device, which is designed by us, on canine distalization with regard to dentoalveolar effects and time and to compare the results with similar studies in the literature. The study group consisted of 3 boys, 13 girls 16 patients overall with a mean age of 16.2±1.87 years who needed extraction and canine retraction because of mild to moderate anterior crowding or bimaxillary dentoalveolar protrusion with CI I, or CI II relationship, or needed extraction for dentoalveolar decompensation prior to ortognathic surgery with CI III relationship.“Periodontal distractor”device was applied to individuals right after first premolar extractions. In order to measure changes, lateral cephalograms and orthodontic casts was taken before distraction, after distraction and at the end of three months after distraction. Canines were retracted with“Periodontal distractor”with a mean period of(T2-Ti) 21.1±3.5 days. The loss of anchorage in this method for upper and lower first molars was 0.5mm and 0.7mm, respectively. Rate of canine retraction achieved with this method was 5.2mm and 5.0mm for upper and lower canines, respectively. Rate of tipping for canines at the end of retraction was 14.7° for upper canines and 10.5° for lower canines. As a result of this study, rapid canine distalization with periodontal ligament distraction achieved in upper and lower jaws with this new distraction device was successful. The slight intra-oral anchorage system used in this study was still good enough, but it can be said that with the improvements in surgical technique and the distraction device, need for anchorage will perhaps be useless and the modality will become routine in orthodontic daily practice.