Vistadent (Ver.8.51) bilgisayar programı ile yapılan kısa süreli büyüme öngörümünün güvenirliliği
Reliability of the software vistadent(Ver.8.51) for its short term growth prediction
- Tez No: 129844
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SERDAR TOROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar programı, büyüme tahmini, güvenirlilik, iskeletsel kapanış bozuklukları, sefalometrik analiz. XII, Software, growth prediction, reliability, skeletal malocclusion, cephalometric analysis. Xlll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Vistadent (Ver.8.51) Bilgisayar Programı ile Yapılan Kısa Sureli Büyüme Öngörümünün Güvenirliliği Büyüme-gelişimi devam etmekte olan bireylerin gelecekte kazanacakları kraniofasiyal özelliklerin öngörümü ortodonti alanında her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Sefalometrik analizler, ortodontik tanı ve tedavi planlaması, görsel tedavi hedeflerinin belirlenmesi, tedavi sonuçlan ve stabilizenin değerlendirilmesi alanlarında olduğu gibi büyüme öngörümünün oluşturulmasında da en önemli araç olma özelliğini göstermektedir. Etkin bir büyüme öngörümü yapabilmek amacıyla birçok yöntem geliştirilmiştir. Teknolojik atılımla beraber bilgisayarlar büyüme tahmini yapımında da kullanılmaya başlanmıştır. Büyüme öngörümûnde önemli olan konu, değerlendirilen süre içerisinde elde edilen verilerin gerçek değerlere ne derece yakın sonuçlar verdiğidir. Çalışmamızda, Vistadent (Ver.8.51) bilgisayar programı ile yapılan 2 yıllık kısa süreli büyüme öngörümünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yaş ortalaması 10.9+1.25 yıl olan 30 bireyden, ilki ilk muayene sırasında ikincisi bu tarihten yaklaşık 2 yıl sonra alman sefalometrik radyografiler kullanılmıştır. Çalışmanın ilk etabında iskeletsel sınıflama göz önünde bulundurulmayarak, ikinci etabında ise iskeletsel sınıflamaya göre bilgisayar programının iki yıllık kısa süreli büyüme tahmini yapma güvenirliliği değerlendirilmiştir. Tahmin ölçümleri ve gerçek değerler arasındaki farklar değerlendirildiğinde iskeletsel sınıflamanın göz ardı edildiği durumda bilgisayar programı genel anlamda %54.1 oranında tutarlı sonuçlar verirken, iskeletsel sınıflamaya göre iskeletsel 3 sınıflama grubunda da başarı oram %75 olarak tespit edilmiştir. Bu durumda bilgisayarlı büyüme tahmin yönteminin güvenirliliği değerlendirilirken iskeletsel sınıflamanın göz önünde tutulması gerektiği, ancak iskeletsel L sınıf, İL sınıf, IIL Sınıf kapanış bozukluklarında büyüme tahmini yapımında bilgisayar programının eşit oranda tutarlı sonuç verdiği belirlenmiştir. Çizim ve ölçüm hatalarına bağlı oluşabilecek değişikliklerin ayırt edilmesi, bu konuda ciddi istatistiksel hata analizlerinin yapımı ile en etkin ve kullanışlı bilgisayar programlarının geliştirilerek ortodonti pratiğinde kullanımlarının yaygınlaştırılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Reliability of the Software Vistadent (Ver. 8.51 ) For Its Short Term Growth Prediction Prediction of craniofacial properties of growing individuals has always been an interesting concern in orthodontics. Just as being the main aspect for diagnosis and treatment planning, management of VTO(VisuaI Treatment Objectives), evaluation of the treatment results and stability in orthodontics, cephalometric analysis is the most important tool of growth prediction. In order to carry out an effective growth prediction many methods had been deveolped. Following the rapid technologic progress, computers are being used for growth prediction, too. The most important matter in growth prediction is the how closely related the prediction values to actual results within the evaluation period. In this study our aim was to evaluate the reliability of the software Vistadent (Ver. 8.51) for its 2 years short term growth prediction. For this purpose cephalometric radiographs were taken during the first examination and the after approximately 2 years following the first examination from 30 patients with a mean age of 10.9±1.25 years. To evaluate the reliability of the software. Evaluating the reliability of the software for its 2 years short term gowth prediction skeletal classifications were omitted in the first stage of the treatment but were used in the second stage. When the differences between the predicted and real values evaluated, Vistadent(Ver. 8.51) software was found to be %54.1 accurate for the results without the skeletal classifications and %75 accurate for the results with skeletal classifications in all 3 groups. To draw a conclusion, when the reliability of the computerized growth prediction method is being evaluated, skeletal classifications must be considered, however it was determined when the software was used for Class L, II and HI skeletal malocclusion it gave equally consequent results. The variations due to tracing and measurement errors must be determined, whit application of serious statistical error analysis effective and useful software computer programs must be improved and must be used in orthodontic practice.