13. Yüzyıl Anadolu toplumunun yüz iskelet normlarının günümüz toplumu ile sefalometrik yöntemle karşılaştırılması
The cephalometric comparison of the facial skeletal norms of the 13th century Anatolian population to the contemporary Anatolian population
  1. Tez No: 129845
  2. Yazar: ERHAN UZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SERDAR TOROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kranial morfoloji, sefalometrik analiz, antropoloji, paleoanropoloji, Anadolu toplumu vııı, cranial morphology, cephalometric analysis, anthropology, paleoantropology, Anatolian Population IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Onüçüncü yüzyıl Anadolu toplumunun yüz iskelet normlarının günümüz toplumu ile sefalometrik yöntemle karşılaştırılması Baş iskeleti, toprak altında uygun koşullarda uzun süre kalabilme ve türler arası genetik ilişkiler ile mikroevrimsel süreci yansıtabilme özelliklerinden dolayı fizik antropologlar ve baş-yüz bölgesinin gelişimi ile yakından ilgilenen ortodontistler için vazgeçilmez bir araştırma konusu olmuştur. Bu araştırmalarda, hem yaşayan günümüz insanından hem de iskeletsel kalıntılarından elde edilebilen ve karşılaştırma yapılmasına olanak tanıyan sefalometrik ölçümler önemli bir yer tutar. Sefalometrik araştırmalar iskeletlerdeki biyolojik ilişkilerin belirlenmesinde en etkin anahtarlardır. Anadolu topluluklarına ilişkin bu tür paleosefalometrik çalışmalar ise yetersiz sayıdadır. Bu nedenle, bu çalışma Anadolu toplumunun baş- yüz morfolojisinin özelliklerinin aydınlatılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada İznik (Nicea) kentinde yer alan Roma Açık Hava Tiyatrosunda yapılan kazılarda gün ışığına çıkartılan 13. yüzyıl Geç Roma dönemine ait 25 erişkin bireyin baş iskeleti sefalometrik olarak incelenmiş ve elde edilen değerler günümüz insanına ait 25 genç erişkin bireyden alınmış olan sefalometrik ölçümlerle karşılaştırılmıştır. Sonuç bulgularına göre, 13.yüzyıl İznik topluluğunun daha protrüziv ve brakifasiyal bir yüz tipine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Cephalometric Comparison of the Facial Skeletal Norms of the 13th Century Anatolian Population to the ContemporaryAnatoIian Population Human skull has been an essential entity for orthodontists to investigate head and neck development and for physical anthropologists to investigate head and neck microevolutional development and interspecies relationships, due to its longevity without getting decomposed. Meanwhile, cephalometric measurements have great deal of importance since they allow us to compare skulls of ancient populations to contemporary ones. Moreover, cephalometric analyses are crucial in order to determine functional biological relationships. However, despite the availability of cephalometric tools, there have been a very limited number of paleocephalometric studies on Anatolian populations. Therefore, in this study, we ccphalomctricaly investigated the skulls of 25 adults that remained from the late Roman period, in the the 13th century. The skulls had been previously excavated at the Roman Amphitheater in İznik (Nicea). Following the cephalometric analysis, the data generated from the 13th century skulls were compared to the ones generated from 25 contemporary Anatolian adults. Our results showed that 13th century İznik population had more protrusive and brachifacial features compared to the contemporary population.