First class apareyinin etkilerinin pendulum ile karşılaştırılması
The comparison of effects of first class appliance with pendulum appliance
  1. Tez No: 129843
  2. Yazar: ZAFER BEYZA HANCIOĞLU KIRCELLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SERDAR TOROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız içi distalizasyon mekanikleri, Ankraj, Hasta uyumu, İkinci sınıf dişsel kapanış bozukluğu
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET“First Class”Apareyinin Etkilerinin“Pendulum”Apareyi ile Karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı“First Class”ve“Pendulum”apareylerinin iskeletsel ve dentoalveoler etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışma grubu, dişsel II. sınıf kapanış bozukluğuna sahip 30 bireyden oluşmuştur. Tüm hastaların tedavi planlamasında ağız içi büyük azı distalizasyonu yapılmasına karar verilmiştir. On beş hastaya (8 kız, 7 erkek) (ort 13.3 ± 1.3 yıl)“First Class”apareyi, 15 hastaya (9 kız, 6 erkek) (ort 13.8 ± 1.4 yıl)“Pendulum”apareyi uygulanmıştır. Ortaya çıkan değişiklikleri ölçmek için tedavi öncesi, distalizasyon sonrası ve stabilizasyon sonrası sefalometrik radyograflar alınmıştır.“First Class”apareyi ile 5.5 ayda 4.0mm,“Pendulum apareyi ile 5.2 ayda 4.3mm distalizasyon elde edilmiştir. Birinci büyük azılardaki distale eğilme miktarı ”First Class“ grubunda 2.1°, ”Pendulum“ grubunda 14.0° bulunmuştur ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p.05). Diğer taraftan, stabilizasyon döneminde ”Pendulum“ grubunda eğilerek distalize olan I. büyük azılar 1.4 mm meziale geri doğru dönmüş (%32.6), ”First Class“ grubunda daha gövdesele harekete yakın tarzda distalize olan I. büyük azılar 0.1 mm meziale dönmüşlerdir (%5.4). Bu çalışmanın sonuçları büyük azıların ağız içi distalizasyonunda ”First Class“ apareyinin, ”Pendulum" apareyine göre daha tercih edilebilir bir aparey olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison of Effects of“First Class”Appliance with“Pendulum”Appliance The aim of this study was to compare the skeletal and dentoalveolar effects of“First Class”and“Pendulum”appliance. The study group consisted of 30 patients who had dental Class II malocclusion. Intra oral molar distalization was decided as a treatment plan for all the patients. Fifteen subjects (9 female, 6 male) (mean 13.3 ± 1.3 years) were treated by“First Class”appliance, 15 subjects (8 female, 7 male) (mean 13.8 ±1.4 years) by“Pendulum”appliance. Pre-treatment, post-distalization and post-stabilization cephalometric radiographs were obtained to measure the changes. Four millimeters distalization was achieved in 5.5 months with“First Class”and 4.3 mm in 5.2 months with“Pendulum”appliance.