Lokal ve sistemik olarak uygulanan alendronat sodyumun tavşanlarda mandibuler distraksiyon osteogenezisi üzerine etkilerinin deneysel olarak incelenmesi.
Experimental evaluation of the effects of local and systemic alendronate sodium administrations on mandibular distraction osteogenesis in rabbits.
  1. Tez No: 203011
  2. Yazar: DERVİŞHAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN AY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenezisi, mandibula, bifosfonatlar, alendronat sodyum, Distraction osteogenesis, mandible, bisphosphonates, alendronate sodium
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Distraksiyon osteogenezisi maksillofasiyal defekt ve deformitelerin tedavisinde etkili ve kabul edilir bir seçenek haline gelmistir. Bu yöntem kemiklerin cerrahi yöntemle ayrılması ve bu ayrılan kemik fragmanlarına kademeli kuvvet uygulanması ile yeni kemik olusmasına izin veren bir tekniktir. Bu çalısmanın amacı, lokal ve sistemik olarak uygulanan bifosfonatlardan alendronat sodyumun mandibuler distraksiyon osteogenezisinde kallusun erken dönem konsolidasyonu ve mineralizasyonu üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla 30 tavsana tek taraflı mandibular osteotomi uygulanmıs ve intraoral distraksiyon apareyi yerlestirilmistir. Tavsanlar lokal alendronat grubu, sistemik alendronat grubu ve kontrol grubu olmak üzere üçe ayrılmıstır. Lokal alendronat grubundaki hayvanlara operasyon sırasında osteotomi aralıgına jelatin sünger ile alendronat sodyum uygulanmıstır. Sistemik grubunda ise 0,5 mg/kg alendronat sodyum operasyon günü baslanarak distraksiyon periyodunun sonuna kadar oral gavaj yoluyla verilmistir. Bütün hayvanlara 5 günlük latent periyottan sonra 9 gün boyunca günlük 0,8 mm oranla distraksiyon uygulanmıstır. Tavsanlar 28 gün beklenilen konsolidasyon periyodu sonrası operasyonun 42. gününde sakrifiye edilmistir. Radyografik ve dansitometrik incelemeler sonucu alendronat sodyumun lokal ve sistemik alendronat gruplarında kemik mineral yogunlugunu arttırdıgı görülmüstür. Histomorfometrik analiz sonucu lokal ve sistemik alendronat gruplarında yeni olusan rejenere kemigin ve osteoblast sayısının arttıgı, osteoklast sayısının azaldıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Distraction osteogenesis has become effective and widely accepted as the treatment of choice in maxillofacial defects and deformities. This method involves creation of new bone by the gradual distraction of two bony fragments following their surgical division. This study aims to investigate the effects of bisphosphonate alendronate on early consolidation and mineralization of the callus in mandibular distraction osteogenesis. For this purpose thirty rabbits underwent unilateral mandibular osteotomy and the intraoral distraction appliance was positioned. Rabbits were divided into 3 groups; local alendronate, systemic alendronate and control groups. Alendronate sodium applied to osteotomy gap by collagen sponge in local alendronate group. In systemic alendronate group 0,5 mg/kg/day alendronate sodium administered by oral gavage from the operation day to the end of distraction period. After the five days latency, distraction was performed in all rabbits at a rate of 0,8 mm/day for nine days. At the end of four weeks consolidation, after forty-two days of the operation all rabbits were sacrified. The bone mineral density was increased in local and systemic alendronate groups with the results of radiographic and densitometric investigations. Histomorphometrical analysis showed new bone regeneration area and osteoblast cell count was increased in local and systemic alendronate groups, however osteoclast cell count was decreased in local and systemic alendronate groups.