Endodontik uygulamalarda işlevsel hataların değerlendirilmesinde ve teşhisinde konvansiyonel tekniklerin limitasyonları: bilgisayarla görüntüleme yötemleri ile karşılaştırmalı bir çalışma
Limitations of conventional techniques on evaluation of procedural errors and diagnosis in endodontics: a comparative study with computerized imaging systems
  1. Tez No: 129884
  2. Yazar: ÜMİT ACER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÖMER GÖRDUYSUS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Expojur dozu, prosedüral hata, radyovizyografi, bilgisayarlı tomografi, röntgenogram, Exposure dosage, procedural error, radiovisiography, computerized tomography, X-ray
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Acer, Ü. Endodontik uygulamalarda işlevsel hataların değerlendirilmesinde ve teşhiste konvansiyonel tekniklerin limitasyonları: Bilgisayarla görüntüleme yöntemleri ile karşılaştırmalı bir çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Endodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Radyografiler endodontik uygulamalarda teşhis ve tedavi için çok önemlidir. Ancak iki boyutlu olmaları; magnifikasyon, distorsiyon, süperpozisyon, film ve banyo aşamasında süre kaybı, ekspojür dozu yüksekliği ve gerek anatomik, gerek patalojik yapıları limitli görüntülemeleri nedeniyle birçok dezavantajlara sahiptirler. Tüm bu limitasyonlar nedeniyle yanıltıcılık ihtimalleri yüksektir. Çalışmamızda prosedüral hataları olan seçilmiş durumlarda konvansiyonel radyografinin limitasyonlarını göstermek, ve bu görüntüleri, Radyovizyografi (RVG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bunun için tek veya çok köklü 50 çekilmiş diş kullanılmıştır. Diş anatomik yapılarının izin verdiği noktalarda röntgenogram ile teşhis edilmesi zor olan prosedüral hatalar oluşturulmuştur. Ayrıca klinikten daha önceden prosedüral hatalar yapıldığı düşünülen 20 hasta seçilmiştir. Vakaların klinikte çekilen açılarla rutin radyografileri alındıktan sonra her vakadan hatanın ispat edilmeye çalışıldığı farklı açıdan radyografiler çekilmiştir. Aynı vakalardan ve diğer bir grubumuz olan çekilmiş dişlerden RVG ve BT de çekilmiştir. Hekimlere verilen tüm bu görüntülerle ilgili anket formu sonuçlan istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Konvansiyonel radyografiler %79, RVG %71.8 oranında yanıltıcı bulunmuştur. BT görüntülerinin ise, prosedüral hataların teşhisi açısından, her vakada başarılı olamadığı, radyasyon dozu ve yüksek maliyeti nedeniyle rutin olarak değil, gerektiği yerlerde kullanılmasının faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Sonuç olarak RVG'nin endodonti için şu anda mevcut olanlar arasında en yardımcı radyolojik sistem olduğunu savunmaktayız.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Acer, Ü. Limitations of conventional techniques on evaluation of procedural errors and diagnosis in endodontics: A comparative study with computerized imaging systems, Hacettepe University Health Sciences Institute pHD Thesis in Endodontics, Ankara, 2003. Radyography is inseparable part of root canal therapy for diagnosis and treatment, but with many disadvantages eg; magnification, distortion, superposition, time loss on manipulation of the film, high exposure dosage, limitations on imaging of both anatomical and pathological structures. Radiographs are two dimensional, therefore they are deceptive for diagnosis and treatment planning.The purpose of this study was to determine the limitations of conventional systems versus Radiovisiography (RVG) and computerized tomography (CT) comparatively in certain cases with procedural errors. In this study, randomly selected 50 single and multirooted teeth were used. Many kinds of procedural errors were created as their anatomical structures allowed in some strategic points which examining difficult with X-rays. And also 20 patients who had had those kinds of procedural errors were found from the clinic. We got the images of conventional radiographs with same angulation as we take at the clinic and then we took the images from different angles where we tried to prove the procedural errors on different aspects. We have also taken RVG and CT images of the same patients and the extracted teeth._The statistical results of the evaluation form which we have given to the dentists revealed that conventional radiography is 79 % versus RVG is 71.8 % deceiptive. As the CT images were not able to be successful in every situation about the evaluation of procedural errors, and because of their exposure dosage and high cost, they should just be used where necessary but should not be used routinely. As a result, we suggest that RVG is the most helpful radiologic system of all existing ones now in endodontics.