İki farklı implant tipinde implant-dayanak birleşim arayüzeyindeki mikroaralık mikrosızıntı miktarının dinamik yükleme öncesi ve sonrası kıyaslanması
The comparision of microgap and microleakage findings before and after dynamic loading at the implant-abutment interface at two different implant systems
- Tez No: 129885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT ÇEKİÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental Implant, Dinamik Yükleme, Eksen Dışı Yükleme, Dental Implants, Cyclic Loading, Off-axis Loading
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Şiranlı, A., İki farklı implant tipinde implant-dayanak birleşim arayüzeyindeki mikroaralık ve mikrosızıntı miktarının dinamik yükleme öncesi ve sonrası kıyaslanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada,“external hexed”ve“internal hexed”implant tiplerinde, dinamik yükleme öncesinde ve sonrasında mikroaralık ve mikrosızıntı değerleri in vitro koşullarda ölçülmüştür. Her iki implant grubundan 10'ar adet kullanılmıştır. Elde edilen değerler, hem gruplar arasında hem de her bir grupta dinamik yükleme öncesi ve sonrası değerleriyle kıyaslanmıştır. Yapılan ölçümler ve karşılaştırmalar referans alınarak implant-dayanak birleşim yüzeyinde oluşması beklenen eğilme momentinin mikrosızıntı üzerinde etkisinin olup olmadığı yorumlanmaya çalışılmıştır. Firma önerilerine göre sıkıştırılan implant dayanak komplekslerinin implant-dayanak birleşim arayüzeyindeki mikroaralık değerleri, SEM ile belirlenmiştir. İmplant vida odası tabanına partikül içermeyen kristal viyole boya konduktan sonra dayanaklar tekrar sıkıştırılarak Nutator üzerinde 10 saat boyunca bekletilmiştir. İmplant- dayanak arayüzeyinden sızan boyanın konsantrasyonları Spektrofotometre kullanılarak saptanmıştır. Daha sonra, tüm örnekler, vertikal eksenle 30° eğim yapacak şekilde, 4'erli gruplar halinde akrilik bir bloğa gömülmüş ve 10 saat boyunca 20 N ila 200 N arasında değişen sinosoidal dalga formunda dinamik yükleme uygulanmıştır. Yükleme esnasında oluşan mikrosızıntı değerleri kaydedildikten sonra yükleme sonrasında tüm örneklerin mikroaralık ölçümleri tekrarlanmıştır. Sonuç olarak, dinamik yükleme öncesi ve sonrası, mikroaralık ve mikrosızıntı değerleri implant grupları arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır. İmplant- dayanak birleşim arayüzeyi mikroaralık ve mikrosızıntı bulguları, dinamik yükleme yapmadan önceki ve sonraki değerleri ile karşılaştırıldığında ise hem external hexed implantlarda hem de internal hexed implantlarda istatistiksel olarak önemli fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The comparision of microgap and microleakage findings with and without cyclic loading at the implant-abutment interface at two different implant systems, Hacettepe University Health Sciences Institude PhD Thesis in Prosthododntics, Ankara, 2003. In this in vitro study, microgap and microleakage values were measured on external hexed and internal hexed implant types before and after cyclic loading. The findings were compared both at between implant groups and within implant groups before and after cyclic loading. Taking the findings and the comparisions as a reference the effect of bending moments, on microleakage, was interpretted. The microgaps of implant-abutment complexes, which were torqued down according to the manufacturer's recommendations, were measured with SEM. After putting particle free crystal violet dye inside the screw chamber base of both implant systems, the abutments were retorqued down and the samples were put on a nutator for 10 hours. The amount of leaked dye concentrations from the l-A interface was measured with a spectrophotometer. Following this, all samples were placed on the plate with an angle of 30° to the vertical axis by using polymethyl acrilate and sinusoidal waveform cyclic loading was applied to the platform of the abutments for 10 hours with a cyclic between 20 N to 200 N. After finding out the microleakage values during dynamic loading, the microgaps of the samples were measured again. As a conclusion, the analysis of data variance resulted in no statistical significance for l-A interface gap and microleakage values in between implant groups. Statistical significance did result in the l-A interface gap and microleakage values by time interaction (before cyclic loading-after cyclic loading).