6 MV ve 25 MV foton enerjilerinde blok, blok tepsisi ve kama filtrelerin farklı alan ve kaynak yüzey mesafelerinde yüzde derin doz ve verime olan etkileri
The Effects of block , tray and wedge filter on percent depth dose and output with different field size and source surface distance for 6 and 25 MV photon energy
  1. Tez No: 129914
  2. Yazar: MUSTAFA VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FADIL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Blok tepsisi geçirgenlik faktörü, kama faktörü, yüzey dozu, koruma bloklu alanlar, Tray factor, wedge factor, surface dose, blocked fields
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoterapi Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
m ÖZET Bu çalışmada 6 ve 25 MV x- ışını enerjilerinde farklı kaynak yüzey mesafelerinde (SSD) ve alan boyutlarında açık, blok tepsili ve kama filtreli alanlarda dozun maksimum olduğu derinliklerin değişimleri incelendi. Ölçümler su fantomunda 0.1 cc'lik iyonizasyon odası ile yapıldı. Blok tepsisi ve kama filtre kullanılarak 6 ve 25 MV enerjilerinde farklı alan boyutlarında farklı SSD'lerde ve farklı kolimatör açılarında blok tepsisi geçirgenlik faktörü ve kama faktörünün ölçümleri yapılarak değişimleri belirlendi. Bu ölçümler katı su fantomunda 0.6 cc'lik iyonizasyon odası ile yapıldı. Bazı koruma bloklu alanlarda 6 ve 25 MV enerjilerinde yüzde derin doz (YDD), doz verimi ve kolimatör saçılma faktörü (Scp) ölçümleri yapıldı. Bu koruma bloklu alanlarda 6 MV için 5 cm, 25 MV için ise 10 cm derinliğe 100 cGy doz verecek şekilde farklı yöntemlerle monitör ünitesi (MU) hesaplamaları yapıldı. Koruma blokları tedavi kafasına yerleştirilerek hesaplanan MU değerleri tedavi cihazına girdi olarak verildi. 6 MV için 5 cm, 25 MV için 10 cm derinlikte katı su fantomunda 0.6 cc'lik iyonizasyon odası kullanılarak okumalar yapıldı. Bu derinlikler için soğurulan dozlar hesaplanarak 100 cGy değeri ile karşılaştırıldı. 6 ve 25 MV enerjilerinde SSD=90 cm, SSD=100 cm ve SSD=110 cm'de 5x5, 10x10, 20x20 ve 25x25 cm alan boyutlarında açık, kama filtreli ve blok tepsili alanlar için yüzey dozu değerleri elde edilerek bunların alan boyutuna ve SSD'ye bağlı olarak değişimleri incelendi. Bu ölçümler katı su fantomunda Markus tipi sabit hacimli ve paralel plakalı iyonizasyon odası kullanılarak yapıldı. Ölçümler sonucunda maksimum doz derinliğinin özellikle blok tepsili ve kama filtreli alanlar için SSD azaldıkça ve alan boyutu arttıkça yüzeye yaklaştığı görüldü. Blok tepsisi geçirgenlik faktörü ve kama faktörünün alan boyutu arttıkça arttığı ancak SSD' den ve kolimatör açısından bağımsız olduğu belirlendi. Bu nedenle farklı alan boyutlarında özellikle de geniş alan boyutlarında blok tepsisi ve kama faktörünün ölçülmesi gerekmektedir. Koruma bloklu alanlarda negatif alan ve en az etkilenen kenara bölme yöntemleri uygulandığı zaman referans noktaya verilen dozların ± %5 sınırı içinde kaldığı ve tedavi planlama sistemi sonuçları ile uyumlu olduğu görüldü. Yüzey dozu ölçümlerinde gerçek yüzey dozu değerlerini elde etmek için Gerbi ve Khan'ın çalışmalarında belirtilen düzeltme faktörleri tüm ölçümlere uygulandı. 6 MV'de SSD=100 cm'de 10x10 cm alan boyutunda yüzey dozu değeri %13.17, 25 MV'de ise SSD=100 cm'de 10x10 cm alan boyutunda ise yüzey dozu %16.1 olarak bulundu. Her durumda iki enerjide de alan boyutu arttıkça ve SSD azaldıkça yüzey dozunun arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, variation of maximum depth dose with field size and source surface distance (SSD) was investigated for 6 and 25 MV x-ray beams with open, wedged and blocked fields. The measurements were done in water phantom using a 0.1 cc ionization chamber. The field size, SSD and collimator angle dependence of tray and wedge factors was determined for 6 and 25 MV x- ray beams. The measurements were done in solid water phantom with 0.6 cc ionization chamber. Percent depth dose (PDD), output and colimator scatter factor (Sep) measurements were done for some blocked fields. For these blocked fields monitor unit (MU) values were calculated to deliver 100 cGy dose to 5 cm and 10 cm depth for 6 MV and 25 MV beams respectively using different methods. The absorbed doses determined for these depths were compared with 100 cGy. Surface dose values were obtained at different SSDs (90 cm, 100 cm and 110 cm) and for different field sizes (5x5, 10x10, 20x20 and 25x25 cm) for open, wedged and blocked fields. These measurements were done in solid water phantom by using Markus constant volume plane parallel ionization chamber. As a result, it was found that depth of maximum depth dose decreases when SSD decreases and field size increases, especially for blocked and wedged fields. It was determined that tray and wedge factors increase with the increase in field size but they are independent of SSD and colimator angle. Because of this especially for large field sizes the tray and wedge factors should be measured. When negative area and dividing to the least effected side methods were applied for blocked fields the delivered dose to the reference point was within the ±5 % limit, and also in compliance with the results of the treatment planning system. The Gerbi and Khan correction factors were applied for all surface dose measurements to obtain actual surface dose values. Surface doses for 6 MV and 25 MV were found to be respectively 13.17 % and 16.1% at SSD=100 cm and 10x10 cm field size. It was concluded that surface dose values increase for all set-up conditions when field size increases and SSD decreases.