Akut karın tanısında spiral bilgisayarlı tomografinin tanı değeri
- Tez No: 129913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DANACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut karın, spiral bilgisayarlı tomografi, acute abdomen, spiral computed tomography. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Amaç: Akut karın ön tanısı ile gelen hastalarda spiral bilgisayarlı tomografinin tanı değerini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Ani başlayan şiddetli karın ağrısı şikayeti ile gelen ve eşlik eden bulguları ile birlikte akut karın düşünülen 97 hastaya spiral bilgisayarlı tomografi incelemesi yapıldı. Sonuçlar, akut karın ve normal olarak iki gruba ayrıldı. Elli dokuz hastada sonuç cerrahi, 3 'ünde endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi, 35'inde ise klinik takip sonucu doğrulandı. Bulgular: Spiral bilgisayarlı tomografi ile 90 hastada akut karın nedeni olabilecek çeşitli tamlar konulurken, 7 olgu normal olarak değerlendirildi. Olguların cerrahi, endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi ve tıbbi tedavi uygulamaları ile klinik takip sonuçlarına göre ise 92 olguda akut karma neden olabilecek patolojiler saptanırken, 5 olgu normal olarak değerlendirildi. Çalışmamızda, 88 gerçek pozitif, 2 yalancı pozitif, 3 yalancı negatif ve 4 gerçek negatif sonuç elde edildi. Spiral bilgisayarlı tomografinin akut karın tanısında %97 duyarlılığa, %67 özgüllüğe sahip olduğu belirlendi. Sonuç: Akut karın tanısında, spiral bilgisayarlı tomografi invaziv olmayan, hızlı ve güvenilir tanı yöntemidir. Bu nedenle klasik tanısal algoritme girmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: To evaluate the diagnostic value of spiral computed tomography in patients referred with a pre-diagnosis of acute abdomen. Materials and Methods: Spiral computed tomography examination was performed in 97 patients presenting with sudden onset of severe abdominal pain and suggested to have acute abdomen with associated findings. Results were grouped into 2 as acute abdomen and normal. Diagnosis was confirmed in 59 patients with operation, in 3 with endoscopic retrograde cholangiopancreatography, and in 35 with clinical follow-up. Results: The possible causes of acute abdominal symptoms were diagnosed in 90 cases, whereas 7 cases were found normal with spiral computed tomography examination. According to the results of surgical interventions, endoscopic retrograde cholangiopancreatography, medical therapy and clinical follow-up, pathologies that may be responsible for acute abdomen were detected in 92 cases, and 5 patients were found normal. In our study, 88 true positive, 2 false positive, 3 false negative and 4 true negative results were obtained. Spiral computed tomography was found to have 97% sensitivity and 67% specificity in diagnosis of acute abdomen. Conclusion: Spiral computed tomography is a non-invasive, fast and reliable (diagnostic) method in diagnosis of acute abdomen. Thus, it should take place in the classical diagnostic algorithm.