Koroner balon anjioplasti ve stent uygulanan lezyon sayısının hs-CRP üzerine etkisi
  1. Tez No: 129973
  2. Yazar: AYSUN ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL KESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan translüminal koroner anjiyoplasti (PTKA), yüksek duyarlılıklı Creaktf protein (hs-CRP), anjioplasti
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Özet: Amaç: Birçok çalışmada perkütan translüminal koroner anjiyoplasti (PTKA) sonrasında yüksek duyarlılıklı C-reaktf protein (hs-CRP) düzeylerinin arttığı gözlemlenmiştir. Literatürde PTKA sırasında endotelyal hasar derecesi ile hs-CRP düzeyi arasındaki ilişkiyi gösteren bir çalışma yayınlanmamıştır. Çalışmamızda balon dilatasyonu ve stent implantasyonu uygulanan lezyon sayısının sistemik inflamasyon belirteci olan hs-CRP üzerine etkisini araştırdık. Metod: Çalışmaya 87 hasta dahil edildi. Hastalar lezyon sayısına ve uygulanan balon dilatasyonu ve stent implantasyonuna göre 3 gruba ayrıldı. Birinci grupta tek lezyonu olan 30 hasta, 2. grupta 2 lezyonu olan 29 hasta, 3. grupta 3 lezyonu olan 28 hasta bulunmakta idi. Bulgular: Gruplardaki PTKA öncesi ve sonrası ortalama hs-CRP düzeyleri sırası ile 1. grup; 1.13 mg /dL±1.94 mg/dL ve 1.68 mg/dL ± 1.70 mg/dL p 0.05. Sonuç: Stabil angına pektorisli hastalarda, balon dilatasyonu ve stent implantasyonu yapılan lezyon sayısının hsCRP düzeyleri üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Summary: Aim: Many studies have observed that hs-CRP levels increase after PTKA. No study has been published in the literature showing the relationship between the degree of endothelial damage and hs-CRP level during PTKA. In our study, we investigated the effect of the number of lesions subjected to balloon dilatation and stent implantation on hs-CRP, a marker of systemic inflammation. Method: Eighty-four patients with stable angina pectoris were included in the study. The patients were divided into 3 groups according to the number of lesions, balloon dilatation, and stent implantation. In the first group, there were 30 patients with a single lesion in the coronary arteries, in the second group 29 patients with 2 lesions in one or more coronary arteries, in the third group there were 28 patients with 3 lesions in one or more coronary arteries.