Kesirli tekrarlı deneylerde grafiksel modelleme
Graphical modelling in fractional factorial design
- Tez No: 130918
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM HOCAOĞLU, PROF. DR. F. ZEHRA MULUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Taguchi tasarımları, Doğrusal Grafikler, Dikey dizinler, Grafik Teorisi, Kesirli Tekrarlı Deneyler, 3k tasarımları, Taguchi Designs, Linear Graphs, Graph theory, Fractional Factorial Design, 3k designs
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
KESİRLİ TEKRARLI DENEYLERDE GRAFİKSEL MODELLEME Nurten Dervişoğlu Hacettepe Üniversitesi, istatistik Bölümü, istatistik Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, Taguchi tasarım yöntemi incelenmiştir. Taguchi tasarımında kullanılan Doğrusal Grafikler, Üçgensel Tablolar ve Dikey Dizinlerin oluşturulması ve kullanımı 3k-sisteminde araştırılmıştır. Doğrusal Grafiklerde kullanılan Grafik teorisinin genel yapısı ele alınmıştır. Grafik teorisinin istatistikte kullanım alanlarına değinilmiştir. Genel deney tasarımları 2k, 2k“p, 3k, 3k”p incelenmiştir. Klasik Kesirli Tekrarlı tasarımlar ve Taguchi tasarımları karşılaştırılmış 3k-sisteminde eşdeş bozulumu Taguchi'nin Dikey Dizinleri üzerinde gözlenmiş ve bir uygulama ile sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
GRAPHICAL MODELLING IN FRACTIONAL FACTORIAL DESIGN Nurten Dervişoğlu Hacettepe University, Department of Statistics, Statistics Section ABSTRACT In this study, Taguchi design method is introduced. The techniques, orthogonal arrays, Linear graphs and triangular tables, which are developed by Taguchi to design of 3k fractional factorial designs are introduced. General Graph theory structure which use in the Linear Graphs is examined. Statistical Graphical Modelling is investigated. General experiental designs, 2k,2k“p,3k,3k”p are examined. Clasical fractional factorial experiments and Taguchi design are compared. Aliase problem in 3k -system is observed on the Linear Graphs.