Preparation of poly(n-vinyl-2-pyrrolidone)/kappa-carrageenan hydrogels by ionizing radiation
Poli(n-vinil-2-pirrolidon)/kappa-karragenan hidrojellerinin iyonlaştırıcı ajanlarla hazırlanması
- Tez No: 130917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(A/-vinil-2-pirrolidon), kappa-karragenan, fiziksel jel, iyonlaştırıcı ışın, hidrojel, yara örtüsü
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
IV POLİ(AWİNİL-2-PİRROLİDON)/KAPPA-KARRAGENAN HİDROJELLERİNİN İYONLAŞTIRICI IŞINLARLA HAZIRLANMASI Esra Nazan Avcı ÖZET Bu çalışmada, Poli(N-vinil-2-pirrolidon)/Kappa-karragenan (PVP/KK) hidrojellerinin iyonlaştırıcı ışınlarla sentezi ve karakterizasyonu ve yara örtüsü olarak uygulamaları incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, KK'nın jelleşme mekanizması ve potasyum tuzunun KK'nın jelleşmesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Jelleşmeyi kanıtlamak için, faz çalışmaları, mekanik analizler ve FT-IR analizleri yapılmıştır. Fiziksel jelleşme, KK'nın kritik bir konsantrasyonundan sonra gözlenmiştir. KK'nın jelleşmesi, başlangıç karışımı içindeki KK ve KCI derişimlerine bağlı olarak değiştiği bulunmuştur. KK'da y-ışınlanması sırasında yer alan kimyasal değişiklikleri takip etmek için viskozimetrik çalışmalar, UV ve FT-IR spektroskopi ölçümleri yapılmıştır. Saf KK'nın UV spektrumu ışınlama boyunca değişmiş ve 265 nm'deki absorpsiyon şiddeti artmıştır. Bunun, zayıf kimyasal bağların kırılması ve küçük moleküllerin oluşmasından dolayı olabileceği düşünülmüştür. KK'nın viskozite ortalama molekül ağırlığında ışınlama ile çok keskin bir düşüş gözlenmiştir. KK'ya tuz eklenmesi, KK'nın y-ışınlarına karşı dayanımını değiştirmemiştir. KK'nın yapısında ışınlamayla meydana gelen kimyasal değişiklikler FT-IR spektroskopisiyle tayin edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, PVP/KK hidrojellerinin radyasyon sentezi araştırılmıştır. Homojen ve mekanik olarak kararlı başlangıç karışımların hazırlanması için, en uygun PVP ve KK derişimleri belirlenmiştir. Buna, 10 % PVP, 1-2 % KK ve 0.1-0.3 % KCI çözeltileri kullanılarak ulaşılmıştır. PVP/KK hidrojelleri PVP, KK, KCI ve Poli(etilen glikol) (PEG) karışımlarının sulu çözeltilerinin y-ışınları ile değişik dozlarda ışınlanmasıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmada, PEG, hidrojellerin bakterilere karşı engel olma ve yapışma özeliklerini arttırmak için kullanılmıştır.Katkı maddelerinin PVP'nin jelleşmesine olan etkisini incelemek için, 25 kGy ışınlanmış hidrojellerin sol-jel analizleri yapılmıştır ve jel fraksiyonları tayin edilmiştir. Karışım içindeki KK, KCI ve PEG miktarlarının artmasıyla jel fraksiyonu azalmıştır. PVP'nin katkı maddeleriyle seyrelmesi ve/veya PVP molekülündeki radikalik etkileşimlerin azalması bu düşüşe neden olmuş olabilir. Mekanik deneyler hem ışınlanmış hem de ışınlanmamış örnekler için yapılmıştır. Hidrojellerin mekanik kararlılıklarının, başlangıç karışımındaki KK ve KCI miktarları ve ışınlama dozuyla arttığı bulunmuştur. Hidrojellerin su tutma kapasitelerini araştırmak için deiyonize suda, pH 2-1 0 fosfat tamponunda ve yalancı-ekstra hücresel sıvı (YEHS) çözeltisi içinde değişik sıcaklıklarda şişme deneyleri yapılmıştır. Hidrojeller önce deiyonize suda şişirilmiştir. Hidrojellerin deiyonize sudaki % şişmesi çoğunlukla jel bileşimine ve radyasyon dozuna bağlı olarak değişmiştir. Düşük dozlarda ve düşük KK derişimlerinde göreli olarak yüksek % şişme gözlenmiştir. Sıcaklığın hidrojellerin şişme davranışları üzerine olan etkisini takip etmek için şişme deneyleri 25°C ve 37°C'de yapılmıştır. PVP/KK hidrojellerinin 25°C'deki şişme değerinin, 37°C'dekinden daha yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Hidrojellerin tampon çözeltisinde şişme derecesini tayin etmek için 0.1 M iyonik şiddetli fosfat tamponu kullanılmıştır. Tüm bileşimler için en fazla oranda şişme bazik bölgede (pH 9) elde edilmiştir. Hidrojellerin yara sıvısı emilim davranışlarını taklit etmek için pH'ı 7.4 ve iyonik şiddeti 0.48 M olan yalancı-ekstra hücresel sıvı (YEHS) çözeltisi kullanılmıştır. Hidrojellerin YEHS çözeltisi içinde şişmesi, jel bileşimine ve radyasyon dozuna bağlı olarak değişmiştir. iyonik şiddetin hidrojellerin şişmesi üzerindeki etkisini anlamak için, YEHS çözeltisindeki emilim sonuçları aynı pH'da (7.4) fakat 0.1 M iyonik şiddetteki tampon çözeltisindekilerle karşılaştırılmıştır. Şişirilme çözeltisinin iyonik şiddetinin artmasıyla jellerin % şişmesi azalmıştır.Tüm bu sonuçlar, PVP/KK hidrojellerin pH, iyonik şiddet ve sıcaklıktaki küçük değişikliklere karşı önemli hacim değişiklikleri sergilediğini göstermiştir. KK'nın PVP sulu çözeltisine eklenmesi ve bu sistemin jelleştirilmesinin sonucunda PVP/KC hidrojeli tepki duyarlı oldu. Bir hidrojel sistemi yara örtüsü olarak kullanıldığında, büzülme davranışları veya su kaybetme hızını belirlemek pratik uygulamalar açısından çok önemlidir. Bu çalışmada PVP/KK hidrojellerin su kaybetme davranışları 4-45°C sıcaklık aralığında araştırılmıştır. Hidrojeller 37°C'de (vücut sıcaklığı) tam kurumaya yaklaşık 12 saatte ulaşmıştır. Beklendiği gibi, çok hızlı su kaybetme yüksek sıcaklıklarda gözlenmiştir. Hidrojeller 45°C'de tam kuruluğa yaklaşık 2 saat içinde ulaşmıştır. Homojen ve mekanik olarak kararlı PVP/KK hidrojellerinin hazırlanması ve karakterizasyonundan sonra, biyomedikal amaçlı yara örtüsü olarak kullanılabilirliği çalışmanın üçüncü kısmında incelenmiştir. Bu amaçla hidrojellerin sulu çözeltilerinin asitlik/bazlık (pH) ve elektriksel iletkenlik tayini yapılmıştır. Daha uç durumlar altında yara örtülerinin nasıl çalıştığını tespit etmek için sıvı tutma testi tasarlanmıştır. Hidrojellerin insan cildine biyoyapışma kuvvetleri de ölçülmüştür. Tüm bu ön laboratuar testleri, bu çalışmada hazırlanan PVP/KK hidrojellerinin potansiyel yeni yara örtüsü sistemleri olarak düşünülebileceğini ve özellikle terapatik uygulamalarda yanık ve yara tedavisi amacıyla kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
PREPARATION OF POLY(W-VINYL-2-PYRROLIDONE)/KAPPA- CARRAGEENAN HYDROGELS BY IONIZING RADIATION Esra Nazan Avcı ABSTRACT In this study, radiation synthesis and characterization of Poly(N-vinyl-2- pyrrolidone)/Kappa-carrageenan (PVP/KC) hydrogels and their applications as wound dressing were investigated. In the first part of this study, the gelation mechanism of KC and the effect of potassium salt on gelation of KC were investigated. Phase studies, mechanical analyses and FT-IR analyses were performed in order to prove the gelation of KC. Physical gelation was observed after a critical concentration of KC. It was found that the gelation of KC changed depending mostly on the concentrations of KC and KCI in the initial mixture. Viscosimetric studies, UV and FT-IR spectroscopic measurements were performed to follow the chemical changes, which took place in KC during y- irradiation. UV spectrum of pure KC changed during irradiation, and the intensity of absorption was increased at 265 nm, which may be due to the breakdown of the weak chemical bonds and the formations of the small molecules. Very sharp decrease was observed in the viscosity average molecular weight of KC upon irradiation. Addition of salt to KC did not change the stability of KC against y- irradiation. Chemical changes occurred in the structure of KC with irradiation were identified by FT-IR spectroscopy. In the second part of this study, radiation synthesis of PVP/KC hydrogels was investigated. For the preparation of homogeneous and mechanically stable initial mixtures, optimum PVP and KC concentrations were determined. This was achieved by utilizing 10 % PVP, 1-2 % KC and 0.1-0.3 % KCI solutions. PVP/KC hydrogels were prepared by irradiating the mixtures of aqueous solutions of PVP, KC, KCI and Polyethylene glycol) (PEG) by y-rays at different doses. PEG was used in this study in order to improve the barrier against bacteria and the adhesive properties of hydrogels. ' 1 1-*» it.n mm n a