Separation and speciation of heavy metals and their complexes in lake water, plants and biofilms by combination of chromatographic and spectrometric methods
Bazı ağır metal ve komplekslerinin göl suyu, bitkiler ve biyofilmlerde kromatografik ve spektrometrik yöntemler kombinasyonu ile tayinleri ve türlendirilmesi
  1. Tez No: 130931
  2. Yazar: SERDAR PETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. MEHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik monitörleme, biyofilmler, toksik metaller, Biomonitoring, biofilms, toxic metals
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
BAZI AĞIR METAL VE KOMPLEKLERININ GÖL SUYU, BİTKİLER VE BİYOFİLMLERDE KROMATOGRAFİK VE SPEKTROMETRİK YÖNTEMLER KOMBİNASYONU İLE TAYİNLERİ VE TÜRLENDİRİLMESİ ÖZET Ağır metallerin ve komplekslerinin; biyolojik sıvılarda, dokularda, bitkilerde ve doğal su kaynaklarındaki analizleri önemli bir konudur. Metallerin ve komplekslerinin doğası gereği analizlerde farklı problemlerle karşılaşılır. Genel olarak doğadaki metaller insan üzerindeki etkilerine yada yararlarına göre; toksik, toksik olmayan fakat gerekli de olmayan ve yaşamsal faaliyetler için gerekli olanlar olarak ayrılabilirler. Bu çalışmada bazı toksik metallerin göl suyunda, bazı bitkilerde ve alg ve bakterilerden oluşan biyofilm örneklerinde tayini ve türlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik seçilen metaller nikel, krom, kurşun, kadmiyum ve vanadyumdur. Biyofilm örnekleri Gölbaşı - Ankara'daki Mogan Gölü'nden toplanmıştır. Pleksiglas ve polikarbonat gibi farklı toplama materyalleri üzerine toplanan biyofilmlerin aktiviteleri 8 haftalık bir süre için incelenmiştir. Toplanan biyofilmler 70°C de 24 saat kurutulmuş ve sıvı azot içerisinde öğütülmüştür. Kuru toz halindeki örneklerden 0.300 mg tartılarak 3ml_ 50 mM amonyum asetat ile 10 dakika çalkalanmak 15 dakika da 8000 rpm de santrifüj etmek suretiyle ekstrakte edilmiştir. Ekstraksyondan sonra 45 p.m'lik filtre (Millipore, USA) ile filtre edilmiştir. Ekstrakte edilmiş örnek Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi (HPLC, Merck-Hitachi, Almanya) ile fraksiyonlarına ayrılmıştır. Bu fraksiyonlarda ağır metallerin tayini Grafit Fırınlı Atomik Absorpsiyon Spektrometresi (GF-AAS, Perkin Elmer, ABD) ile yapılmıştır. Bitki örneklerinin metal tayininde ise TXRF (TXRF, Atomica Extra IIA, Almanya) kullanılmıştır. Ayrıca metal komplekslerinin yapısının tayini yönelik olarak HPLC fraksiyonları CH2CI2 organik fazı ile ekstrakte edilerek Gaz Kromatografisi - Kütle Spektrometresi (GC-MS, 5890 GC- 5971 MS HP, ABD) ile incelenmiştir. Bu çalışmanın bir sonraki amacı ise metal protein komplekslerinin türlendirilmesi ve karekterisazyonu ve toksik iyonlarının biyolojik sistemlere transfer mekanizmalarının incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
SEPARATION AND SPECIATION OF HEAVY METALS AND THEIR COMPLEXES IN LAKE WATER, PLANTS AND BIOFILMS BY COMBINATION OF CHROMATOGRAPHIC AND SPECTROMETRIC METHODS ABSTRACT Analysis of trace metals and their complexes are very important topic in many fields such as biological fluids and tissues, plants, water sources in environment. Different problems are caused by the nature of metals and their complexes. Basically metals in environment can be classified to their effects on human health or their usefulness for man as; toxic, non-toxic but non-essential and essential for life processes. In this study, determination of some toxic metal ions in lake-water, in some plants living in the lake, and accumulation of some toxic metal ions in alga and bacteria biofilms. Examined metal ions in these samples were chosen as nickel, chromium, lead, cadmium and vanadium. Biofilms, consisting of alga and bacteria, were collected from the lake of Mogan in Gölbaşı - Ankara. The activity of alga and bacteria within these biofilms are observed for an 8-week period for different collecting material such as plexiglass and polycarbonate. The collected biofilms were dried overnight (24 hours) at 70 °C. After the drying samples were grinded in liquid nitrogen, 3mL 50mM ammonium acetate were added to each 0.300 mg weighted sample. The samples were shaken for 10 minutes and centrifuged for 15 minutes at 8000 rpm and filtrated with 45 p.m filter cartridges (Millipore, USA). After filtration process, the samples were fractionated by High Pressure Liquid Chromatography (HPLC, Merck-Hitachi, Germany). Within the fractions individual and total amount of toxic metal ions was determined by means of Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry (GF- AAS, Perkin Elmer, USA) for biofilm samples and Total Reflection X-Ray Spectrometry (TXRF, Atomica Extra IIA, Germany) for plant samples (paprika irrigated with Lake Water). Also, complexes of toxic metal ions were examined by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS, 5890 GC-5971 MS HP, USA) in order to characterize the complex structure of studied metal ions after extracting HPLC fractions with CH2CI2 organic phase. The next ain^ol^^study is the.«.«psspeciation and characterization of metal protein complexes and their transfer mechanism of the toxic metal ions into biological material.