Ortaöğretim biyoloji programında bitki fizyolojisi ile ilgili öğretmen ve öğrenci görüşleri
Teacher's and student's opinions about plant physiology in high school biological curriculum
  1. Tez No: 130932
  2. Yazar: ŞEYDA BARANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP AKAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bitki fizyolojisi, biyoloji eğitimi, biyoloji dersi müfredatı, ortaöğretim, plant physiology, biology education, curriculum of biology, secondary education
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ORTA ÖĞRETİM BİYOLOJİ PROGRAMINDA BİTKİ FİZYOLOJİSİ İLE İLGİLİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Şeyda Baranlı ÖZ Bu yüksek lisans çalışması ile orta öğretim biyoloji dersi müfredatında, bitki fizyolojisi ile ilgili konuların hangi oranda ve kapsamda yer aldığı araştırılmıştır. Orta öğretim biyoloji müfredatında, bitki fizyolojisi ile ilgili konulara hangi ölçüde yer verildiğinin belirlenmesi amacıyla, ortaöğretim biyoloji müfredatı ve biyoloji kitapları incelenmiştir. Orta öğretim programında, bitki fizyolojisi ile ilgili hangi konuların yer alması gerektiğini belirlemek için, ortaöğretim biyoloji öğretmenleri ve biyoloji dersini alan öğrencilere yönelik iki ayrı anket hazırlanmıştır. Hazırlanan anketler 45 biyoloji öğretmeni ve 450 öğrenciye uygulanmıştır. Yapılan çalışmalarda bitki fizyolojisi ile ilgili konuların Lise 1, Lise 2 ve Lise 3 Biyoloji programına dağıtıldığı, ancak bitki fizyolojisi ile ilgili konulara ağırlıklı olarak Lise 2 Biyoloji programında yer verildiği belirlenmiştir. Öğretmenlere ve öğrencilere uygulanan iki ayrı anket sonucunda alınan cevaplarla, orta öğretim biyoloji müfredatında bitki fizyolojisi ile ilgili konuların yeterli içeriği taşımadığı ve güncelleştirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
TEACHER'S AND STUDENT'S OPINIONS ABOUT PLANT PHYSIOLOGY IN HIGH SCHOOL BIOLOGICAL CURRICULUM Şeyda Baranlı ABSTRACT In this post graduate study it was searched that to what ratio and to what extent, the plant physiology takes part in biology curriculum of secondary education. Biology curriculum of secondary education and biology books have been examined in order to determine to what extent subjects, related with plant physiology, are given part in today's biology curriculum of secondary education. To determine which subjects related with plant physiology, should take part in curriculum of secondary education, two different questionnaires were prepared to apply to biology teachers of secondary education and to student taking biology courses. These questionnaires were applied to fourty five biology teachers and four hundred and fifty students. In researches, it was noticed that subjects, related with plant physiology, were dispersed to the Biology programmes of 1st, 2nd and 3rd grades of high school. But it was determined that subjects, related with plant physiology, are given more weight in second classes curriculum of high schools. According to the results of questionnaires, applied to teachers and students separately, it was stated that subjects, related with plant physiology, in biology curriculum of secondary education, do not include enough content and they should be updated.