Biyoloji öğretmen adaylarının biyoloji konularındaki kavram yanılgıları, biyoloji öğretimine yönelik özyeterlik inançları ve tutumları
Preservice biology teachers? misconceptions, self-efficacy beliefs and attitude toward biology teaching in biology subjects
- Tez No: 227885
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, biyoloji öğretmen adayları, kavram yanılgıları, özyeterlik inancı, tutum
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı, biyoloji öğretmen adaylarının biyoloji konularındaki kavram yanılgılarını, biyoloji öğretimine yönelik özyeterlik inançlarını ve tutumlarını belirlemektir. Bu araştırmada, biyoloji öğretmen adaylarının biyoloji başarı testi puanlarının, biyoloji öğretimine yönelik özyeterlik inançlarının ve biyoloji öğretimine karşı tutumlarının; öğretmen adaylarının cinsiyetlerine, öğrenim gördükleri sınıf düzeylerine ve mezun oldukları lise türlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada, biyoloji öğretmen adaylarının biyoloji başarı testi puanları, biyoloji öğretimine yönelik özyeterlik inançları ve biyoloji öğretimine karşı tutum puanları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı da araştırılmıştır.Araştırmanın örneklemini 2007-2008 öğretim yılı, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği programının 1., 2., 3., 4., ve 5. sınıflarında öğrenim gören toplam 127 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Biyoloji Kavram Testi, Biyoloji Öğretimine Yönelik İnanç Ölçeği ve Biyoloji Öğretimi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizinde frekans ve yüzde oranları, bağımsız t-testi, basit korelasyon ve One - Way Anova analizleri kullanılmıştır.Analiz sonuçları, biyoloji öğretmen adaylarının biyoloji başarı testi puanlarının orta düzeyde olduğu ve öğretmen adaylarının ekoloji, hücre bölünmesi, ATP ve metabolizma, protein sentezi, boşaltım sistemi, sindirim sistemi, dolaşım sistemi, azot döngüsü, bitki biyolojisi, evrim, fotosentez, kemosentez, bitkisel dokular ve canlıların sınıflandırılması konularında kavram yanılgılarına sahip olduklarını göstermektedir. Adayların biyoloji öğretimine yönelik özyeterlik inançlarının orta düzeyde ve biyoloji öğretimine karşı tutumlarının ise olumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu çalışma sonucunda, biyoloji öğretmen adaylarının biyoloji başarı testi puanları, biyoloji öğretimine yönelik özyeterlik inançları ve biyoloji öğretimine karşı tutum puanları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore preservice biology teachers? misconceptions in biology subjects, self efficacy beliefs and attitude toward biology teaching. It was investigated whether there were significant differences among male and female preservice biology teachers, level of teaching year and types of graduate secondary school with regard to biology teachers? biology knowledge level, self-efficacy beliefs and attitude toward biology teaching. In addition, also the relationships among biology knowledge level, self-efficacy beliefs and attitudes toward biology teaching was investigated.The present study was conducted at 2007 - 2008 academic year with a total number of 127 first-year, second-year, third-year, fourth-year and fifth-year preservice biology teachers who enrolled at biology teacher education programs of Gazi University, Faculty of Gazi Education. Data were collected utilizing three questionnaires: the Biology Teaching Efficacy Belief Instrument, Biology Concept Test, and Biology Teaching Attitude Scale. Descriptive statistics, Independent t-test, correlation and analysis of variance were used in data analysis.Data analysis showed that they had moderate level of biology achievement. They had some misconceptions in ecology, cell division, ATP, metabolism, protein sythesis, excretion system, digestion system, circulatory system, nitrogen cycle, inheritance, plant biology, evolution, photosythesis, chemosythesis, plant tissues, classification of living things subjects. They had moderate sense of self-efficacy beliefs in teaching biology and positive attitude toward biology teaching. In addition, there were positive and significant relationships among preservice biology teachers?level of achievement, attitude toward biology teaching and their efficacy beliefs regarding biology teaching.Key Words : Biology teaching, preservice biology teachers, misconception, self efficacy belief, attitude.