Bursa'nın Narlıdere, Cumalıkızık, Baraklı yörelerinden Apis mellifera L. tarafından toplanan polenlerin morfolojik ve organoleptik analizi
Morphologic and organoleptical analysis of the pollen grains collected by Apis mellifera L. from the Narlıdere, Cumalıkızık, Baraklı regions of Bursa
- Tez No: 130938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE SORKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polen, mikroskobik analiz, renk, koku, tat, nişasta, Pollen, microscopic analysis, colour, coke, taste, starch
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
BURSA'NIN NARLIDERE, CUMALIKIZIK, BARAKLI YÖRELERİNDEN APIS MELLIFERA L. TARAFINDAN TOPLANAN POLENLERİN MORFOLOJİK VE ORGANOLEPTİK ANALİZİ Banu Süer Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Uygulamalı Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Mayıs-Eylül 2001 'de Bursa' nın Narlıdere, Cumalıkızık ve Baraklı bölgelerinden toplanan polen örneklerinde mikroskobik, organoleptik ve nişasta analizleri yapılmıştır. Mikroskobik analiz sonuçlarında Bursa genelinde her üç bölgeden toplanan polenlerden 31 farklı familyaya ait 54 takson teşhis edilmiştir. Teşhis edilen bu taksonların arasında en fazla Asteraceae (% 16) familyasına rastlanılmıştır. Çiçeklenme periyotları bakımından bitkiler incelendiği zaman Cumalıkızık bölgesinden toplanan Cichorium intybus'un 99 gün ile en uzun süre çiçekli kaldığı buna karşılık 19 bitki taksonundan arıların sadece 1 gün polen topladığı saptanmıştır. Çiçeklenen takson sayısının 21. (21-24 Mayıs) ve 24. (11-14 Haziran) haftalarda 8 takson ile en fazla çeşidi içerdiği; 31., 33. ve 35. haftalarda ise çiçeklenen takson sayısının en az olduğu görülmüştür. Her üç bölgeden toplanan polen örneklerinin renkleri % 24,07 sarı ve tonlarında, %22,2 kahverengi ve tonlarında, % 16,6 yeşil ve tonlarında, % 16,6 somon, % 12,9 turuncu ve % 7,4 diğer renklerde olduğu saptanmıştır. Her üç bölgeden toplanan polenler organoleptik analizleri sonucunda koku bakımından % 11'inin en iyi puanı aldığı, % 15'inin ise en kötü puanı aldığı saptanmıştır. Her üç bölgeden toplanan polenler tat bakımından değerlendirildiği zaman ise % 9'unun en iyi, % 25'inin ise en kötü puanı aldığı görülmüştür.Oleaceae familyasından Ligustrum vulgare, Cucurbitaceae familyasından Cucumis spp., Chenopodiaceae familyasından Chenopodium album ve Fagaceae familyasından Castanea sativa polenleri, koku ve tad bakımından çalışılan tüm bölgelerde en iyi sonuç alınan polenler olarak saptanmıştır. Polenlerin, % 60'ında nişastaya rastlanılmaz iken, % 40'ında nişastaya rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
MORPHOLOGIC AND ORGANOLEPTICAL ANALYSIS OF THE POLLEN GRAINS COLLECTED BY APIS MELLIFERA L. FROM THE NARLIDERE, CUMALIKIZIK, BARAKLI REGIONS OF BURSA Banu Siier Hacettepe University, Department of Biology, Applied Biology Section ABSTRACT Microscopical organoleptical and starch analyses were carried out on the pollen samples collected from the Narlıdere, Cumalıkızık and Barakh districts of the province of Bursa in May-September 2001. Following the microscopical analysis, 54 taxa belonging to 31 different families were detected in the samples collected from the three districts in Bursa. Among these taxa detected, mostly the Asteraceae (16%) family was encountered. When plants were examined in terms of blossoming periods, Cichorium intybus collected from Cumalıkızık was found to remain in bloom for 99 days; and bees from 19 taxa were detected to collect pollen grains in only one day. Number of blossomed taxa were found to include the most plentiful number of taxa, namely 8 in the 21st (May 21-24) and the 24th (June 11-14) weeks while in the 31st, 33rd and 35th weeks the number of blossomed taxa were found to be the least. 24,07% of pollen samples is yellow and its tones while 22% is brown and its tones, 16,6% is green and its tones, 16,6% is salmon, 12,9% is orange and 7,4% is in other colours. As a result of the organoleptical analyses of samples collected from these districts, it was found out that 11% got the best point whereas 15% got the worst in respect mof odour. When the samples were examined in terms of taste, 9% got the best; while 25% got the worst point. Pollen grains of Ligustrum vulgare (Oleaceae); Cucumis spp. (Cucurbitaceae) family; Chenopodium album (Chenopodiaceae) and Castanea sativa (Fagaceae) were detected to display the best results in terms of odour and taste in all the districts under study. 60% of pollen grains is found to be containing starch while 40% of them is detected to be free of starch.