Dişhekimliğinde kullanılan bazı simanların Salmonelle/mikrozom test sistemi ile mutajenik potansiyellerinin belirlenmesi
Detection of mutagenic potentials of some dental cements by Salmonella/microsome test system
  1. Tez No: 130953
  2. Yazar: ÇİĞDEM KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN DİRİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Simanlar, Salmonella I mikrozom test sistemi (Ames testi), mutajenite
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
DİŞHEKİMLİĞİNDE KULLANILAN BAZI SİMANLARIN SALMONELLA / MİKROZOM TEST SİSTEMİ İLE MUTAJENİK POTANSİYELLERİNİN BELİRLENMESİ. Çiğdem Kaplan Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Simanlar dişhekimliğinde yaygın olarak kullanılan biyomateryallerdir. Çalışmamızda, bir adet çinko fosfat siman (Poscal), bir adet polikarboksilat siman (Aqualox) ve iki adet cam iyonomer simanın (Argion, Merpn) mutajenik potansiyelleri üzerine inkübasyon süresinin, ekstraksiyon için kullanılan serum fizyolojik ile dimetil sülfoksitin (DMSO) ve metabolik aktivasyon sisteminin etkileri Salmonella I mikrozom test sistemi ile Salmonella typhimurium -TA98, TA100, TA1 02 ve TA1 535 suşları kullanılarak araştırılmıştır. Test edilen simanlardan Poscal'ın S. typhimurium TA98 suşunda (S9", DMSO, 24 saat, 100 ^l/plak) mutajenik etki, S. typhimurium TA1535 susunda (S9~, serum fizyolojik, taze, 25 ^l/plak) zayıf mutajenik etki gösterdiği; Aqualox'un S. typhimurium TA98 susunda (S9+, DMSO, 24 saat, 12,5, 25, 50 ve 100 jıl/plak; S9+, serum fizyolojik, 24 saat, 12,5 ve 25 ^l/plak) mutajenik etki, S. typhimurium TA1535 susunda (S9+, DMSO, serum fizyolojik, taze 100 jJ/plak) zayıf mutajenik etki gösterdiği; Meron'un sadece S. typhimurium TA98 susunda (S9~, DMSO, taze, 25, 50 ve 100 |j.l/plak) mutajenik etki gösterdiği; Argion'un ise S9 fraksiyonu varlığı ve yokluğunda denenen tüm suşlarda mutajenik etki göstermediği bulunmuştur. Çalışma sonunda elde edilen sonuçlara SPSS 11.01 programı ile çok etkenli varyans çözümlemesi yapılarak değerlendirildiğinde, S9 fraksiyonunun, çözücü tipinin, inkübasyon süresinin ve farklı dozların mutajenik potansiyelin ortaya çıkarılmasında 0,05 ve 0,10 yanılma düzeyinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
DETECTION OF MUTAGENIC POTENTIALS OF SOME DENTAL CEMENTS BY SALMONELLA/ MICROSOME TEST SYSTEM Çiğdem Kaplan Hacettepe University, Department of Biology ABSTRACT Dental cements are biomaterials used commonly in dentistry. In this study, mutagenic potentials of one zinc phosphate cement, one polycarboxylate cement and two different glass ionomer cements were tested by Salmonella I microsome test system using Salmonella typhimurium TA98, TA100, TA102and TA 1535 strains. Effects of metabolic activation system, incubation time, salin and dimethyl sulfoxide (DMSO) used for extraction on this mutagenic potential were investigated. Among the tested cements showed their mutagenic effects as follows: Meron has mutagenic effect only on S. typhimurium TA98 strain (S9~, DMSO, fresh, 25, 50 and 100 jJ/plate); Aqualox has mutagenic effect on S. typhimurium TA98 strain (S9+, DMSO, 24 hrs, 12,5, 25, 50 and 100 ^l/plate; S9+, salin, 24 hrs, 12,5 and 25 jal/plate) and it has weak mutagenic effect on S. typhimurium TA1 535 strain (S9+, DMSO, salin, fresh, 100 jil/plate); Poscal has mutagenic effect on S. typhimurium TA98 strain (S9", DMSO, 24 hrs, 100 jil/plate) and weak mutagenic effect on S. typhimurium TA1535 strain (S9~, salin, fresh, 25 jal/plate). Argion was found to have no mutagenic effect on all tested strains in the presence and absence of S9 fraction.