Frengi tanısı için test kiti geliştirilmesi
Development of diagnostic test kits for syphilis
- Tez No: 130954
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN AYHAN, PROF. DR. ERHAN BİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Polimerik Partiküller, Antijen/antibadi, immobilizasyon, Agglomerasyon, Tanı, Polymeric Particles, Antigen/ Antibodies, Immobilization, Agglomeration, Diagnosis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Oz FRENGİ TANISI İÇİN TEST KITI GELİŞTİRİLMESİ ÖZNUR GÖKAY ÖZ Sununlan bu çalışmanın amacı; ticari örneklerine alternatif olmak üzere polimerik taşıyıcı bazlı frengi hastalığının tanısında kullanılacak bir diagnostik test kitinin geliştirilmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde monodispers (poliglisidilmetakrilat) PGMA partikülleri; GMA monomerinin etanol dağıtma ortamında başlatıcı olarak azobisizobutironitril (AEBN) ve stabilizör olarak PAA kullanılarak dispersiyon polimerizasyonuyla sentezlenmiştir. Sentezlenen PGMA mikrokürelerin boy ve boy dağılımlarının saptanması için taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmış; elde edilen fotoğraflardan partiküller sayılarak sayıca ortalama çap (Dn) 1.166 um, ağırlıkça ortalama çap (Dw) 1.166 um ve polidispersite indeksi (PDI) 1.000 olarak hesaplanmıştır. Gravimetrik yöntemle tayin edilen %88.67 (% ağırlık) değeri ise toplam monomer dönüşüm oranının yeterince yüksek olduğunu göstermektedir. Elde edilen karakterizasyon sonuçlan formulasyonun başarıyla kullanılabileceğini desteklemiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde karakterizasyonu yapılan partiküller frengi hastalığının teşhisinde; tanısı yapılacak antibadiye karşı, kardiyolipin-lesitin- kolestrol karışımından oluşan naturel antijen immobilizasyonu için mikrotaşıyıcı olarak kullanılmıştır. Immobilizasyonda, en eski immobilizasyon yöntemi olan; taşıyıcıya bağlama yönteminin adsorpsiyon ve kövalent bağlama biçimleri uygulanmıştır. Kövalent bağlama biçiminin uygulanmasında bifonksiyonel bir reaktif olan gluteraldehit kullanılmıştır. Lowry protein analizi deneylerinden elde edilen“bağlanan antijen yüzdesi ve antijen miktarı”sonuçlan taşıyıcıya bağlama yönteminin her iki biçimini de destekler yönde olmasına rağmen, hasta serumu ve pozitif kontroller ile yapılan çökelme reaksiyonlan göz önüne alındığında; gluteraldehitin kullanıldığı kövalent bağlama biçiminin daha uygun olduğu ortaya çıkmıştır. Partiküllere bağlanacak naturel antijen immobilizasyonunda optimum koşullar; immobilizasyon süresi 60 dakika; başlangıç gluteraldehit derişimi % l'lik; başlangıç antijen derişimi 100 ul; immobilizasyon ortam pH'ı 6.0 ve immobilizasyon ortam sıcaklığı 25°C olarak bulunmuştur. Çalışmanın üçüncü ve son aşamasında ise; frengi hastalarından temin edilen taze serum örnekleri ve pozitif kontroller kullanılarak in-vitro ortamda çökelme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu deneyler sonucunda; agglomerasyon skorlarına göre yüksek performans gösterenlerden seçilen kitler ve piyasada yaygın olarak kullanılan ticari RPR kiti, seri olarak seyreltilip hazırlanan pozitif kontroller ve hasta serumları ile etkileştirilerek kıyaslanmıştır. Bu kıyaslanma sonucunda sentezlenen kitlerin performansı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract DEVELOPMENT OF DIAGNOSTIC TEST KITS FOR SYPHILIS ÖZNUR GÖKAY ABSTRACT The aim of this study is to develop a diagnostic test kit bound onto polimeric carrier for syphilis as an alternative to commercial kits. In the first step of the submitted study monodispheres (polyglysidilmetacrylate) PGMA particles were synthesized by dispersion polimerization of the GMA monomer (in ethanol dissolving medium) by using asobisisobutyronitrile (AD3N) as initiator and polyacrylicacid (PAA) as stabilizator. Size and size distribution of the synthesized microspheres were determined with scanning electron microscope(SEM)..As a result of counting the particles from the gained photographs the following results were calculated:Average diameter by number (Dn);1.166 um, average diameter by weight (Dw); 1.166 urn and polydispersion index (PDI); 1.000. The calculated monomer transformation value (%88.67 by weight), which was determined by gravimetric method, indicates that the total monomer transformation rate was high enough. The obtained characterization results supported that the formulation could be used successfully. In the second step of the study the characterized particles were used as micro-carriers for the immobilization of the natural antigen(composed of cardiolipin-lecithin- cholestrol mixture) aiming the diagnosis of syphilis illness. The adsorption and the covalent binding types of the oldest immobilization technique(binding onto a carrier) were applied for immobilization. During the application of covalent binding type gluteraldehyde which is known as a bifunctional reactive was used. Although the“binded antigen percent and antigen quantitiy”results obtained from Lowry protein analysis experiments were in favor of both types of“binding onto carrier technique”, covalent binding type with gluteraldehyde appeared to be more appropriate when the agglomeration reactions of patient seroms and positive controls were taken into account. The optimum immobilization conditions forthe binding of natural antigen onto the particles were determined as follows: Immobilization time; 60 minutes, initial gluteraldehyde concentration; %1, initial antigen concentration; 100 ul, pH of immobilization medium; 6.0, temperature of immobilization medium; 25°C. In the third and the last step of the study the agglomeration tests were realized with in- vitro experiments by using both serom samples taken from syphilis patients and positive controls. After these experiments the kits chosen among the ones showing high performance were compared with the commercial RPR kit being used widespreadly by reacting with serially diluted positive controls and patient seroms.. After this comparison the performances of the synthesized kits were determined.