Preparation and characterization of polymeric matrices for cultivation of limbal cells to use in the restoration of damaged corneal surfaces
Hasarlı kornaea yüzeylerinin tedavisinde kullanılmak üzere limbal hücrelerin kültüre edilmesi için kullanılacak polimerik matrikslerin hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 130959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN DENKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kitosan, Aljinat, Limbal hücreler, hücre kültürü, Chitosan, alginate, limbal cells, cell culture
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
HASARLI KORNEA YÜZEYLERİNİN TEDAVİSİNDE KULLANILMAK ÜZERE LİMBAL HÜCRELERİN KÜLTÜRE EDİLMESİ İÇİN KULLANILACAK POLİMERİK MATRİKSLERİN HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZASYONU M. Zafer Öztürk ÖZ Bazı kimyasallar ya da termal yanıklar konjüktival epitel hücrelerde anormal epitelleşme ile sonuçlanabilir ve kornea yüzeyinde çeşitli tiplerde hasarlara sebep olur. Epitelleşme gerçekleşmezse, sıklıkla stroma deformasyonu ve ülsere yol açan kronik iltihap ve yeniden damarlanma gelişir. Bu çalışmanın amacı, değişik tipteki polimerik membranların üzerindeki limbal hücrelerinin kültürü ile geliştirilen otolog kornea epitel tabakalarla insan kornea yüzeyinin düzenlenmesidir. Kompozit membranlar kitosanın aljinatla kaplanması sonucu hazırlandı. Bu metotta, ilk olarak aljinat membranı sodyum aljinatın kalsiyum klorür çözeltisi içinde çöktürülerek hazırlandı, hazırlanan sodyum aljinat membranları yıkandı, kurutuldu ve poliiyon kompleks membranı oluşumu için kitosan çözeltisine daldırıldı. Hazırlanan kompozit membranlar beş ana bölümde incelendi ve değerlendirildi. İlk bölümde morfolojik değerlendirmeler yapıldı. İkinci bölümde membranların şişme davranışları incelendi. Diğer bir bölümde temas açı ölçümleri değerlendirildi. Hazırlanan membranların kimyasal yapıları FTIR spektroskopisi ile karakterize edildi. Çalışmanın son bölümünde, hazırlanan membranlar limbal hücre kültürü için baz matriksler olarak kullanıldı. Polimerik membranlar üzerinde limbal hücre kültürü in vitro çalışması olarak gerçekleştirildi. Bu çalışmalarda polimerik membranlar üzerindeki hücre yapışması, yayılması ve büyümesi değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF POLYMERIC MATRICES FOR CULTUVATION OF LIMBAL CELLS TO USE IN THE RESTORATION OF DAMAGED CORNEAL SURFACES M. Zafer Öztürk ABSTRACT Some chemicals or thermal burns may result in abnormal reepithelialization by conjunctival epithelial cells and it causes different types of damages on the cornea surface. When reepithelialization does not occur chronic inflammation and neovacularization develop, often leading to stroma scarring and/or ulceration. The aim of this study is to restore the human corneal surface with autologous corneal epithelial sheets generated by serial cultivation of the limbal cells over the different types of polymeric membranes. Composite membranes were prepared by coating alginate membrane with chitosan. In this method, firstly alginate membrane was prepared by precipitation of sodium alginate in calcium chloride solution and prepared sodium alginate membranes were washed, dried and immersed in chitosan solution to give polyion complex membrane. The prepared composite membranes were investigated and evaluated in five main sections. In the first part morphological evaluations were made. In the second part swelling behaviour of membranes were investigated. In another part contact angle measurements were evaluated. The chemical structures of the prepared membranes were characterized with a Fourier transform infrared spectroscopy. In the last part of the study, the prepared membranes were used as base matrices for cell culture surfaces for limbal cell cultivation. Limbal cell cultivation on polymeric membranes was investigated as the in vitro studies. In these studies cell attachment, spreading and growth on polymeric membranes were evaluated.