Mezraa Höyük, Birecik (Şanlıurfa) kazı alanından elde edilen hayvan kemiği kalıntılarının biyolojik olarak değerlendirilmesi
Biological studies on the animal skelatal remains in Mezraa Höyük, Birecik (Şanlıurfa)
- Tez No: 130960
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mezraa Höyük, Birecik, Şanlıurfa, Türkiye, arkeozooloji, kemik, Mezraa Höyük, Şanlıurfa, Turkey, archaeozoology, bone
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
MEZRAA HÖYÜK, BİRECİK (ŞANLIURFA) KAZI ALANINDAN ELDE EDİLEN HAYVAN KEMİĞİ KALINTILARININ BİYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Ebru ALBAYRAK ÖZ Bu çalışmada, Birecik (Şanlıurfa)'te bulunan Mezraa Höyük kazı alanından 2000 yılında elde edilen hayvan kemikleri incelenmiştir. Kazıdan elde edilen kemikler, laboratuvarda uygulanan eleme ve yıkama işlemlerinden sonra tanımlanabilir ve tanımlanamayan olarak ayrılmıştır. Ayırma işleminden sonra tanımlanabilir kemikler öncelikle element olarak teşhis edilmiştir. Daha sonra bunların arasından yeterli bilgi verecek durumda olanlar, sınıf, takım ya da familya seviyelerine yerleştirilmiştir. Sadece element olarak teşhis edilebilen kemikler, boyutlarına göre sınıflandırılmıştır. Analizler sonucu, toplam 3733 parça kemikten 662 tanesi tanımlanabilmiştir. Tanımlanamayan 3071 parça kemiğin büyük bir kısmı tanımlanması mümkün olmayacak şekilde parçalanmış olan kemiklerdir. Tanımlanabilen kemiklerden 7 tanesi Aves Sınıffna, 7 tanesi Pisces Sınıfı'na, 2 tanesi Gastropoda Sınıfı'na ve 18 tanesi Bivalvia Sınıfı'na aittir. Geri kalan 628 parça kemik ise Mammalia Sınıfı'na aittir. Çalışma kapsamında, kazıdan elde edilen hayvan kemiklerinin teşhis ve analiz yöntemleri açıklanarak, Mezraa Höyük'te bulunan hayvan grupları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
BIOLOGICAL STUDIES ON THE ANIMAL SKELETAL REMAINS IN MEZRAA HÖYÜK, BİRECİK (ŞANLIURFA) Ebru ALBAYRAK ABSTRACT In this study, the animal bones that have been unearthed from the Mezraa Höyük excavation in Birecik, Şanlıurfa are examined. The selection and the cleansing process is applied in the laboratory, and following that the bones acquired from the excavations are classified as the“identifiable”and the“unidentifiable”ones. After the separation process, the identifiable bones are primarily recognized as elements. Later the bones that can give enough information are categorized according to their rightful class, order and family. The bones which have been identified only as elements are categorized according to their sizes. As a result of the analyses amongst 3733 pieces of bones, 662 are identified. A big portion of these 3071 pieces of bones have been unidentifiable since they were extensively fragmented. 7 of the identified bones belong to Aves Class; 7 Pisces Class, 2 to Gastropoda Class and 18 to Bivalvia Class. The remaining 628 pieces belong to Mammalia Class. The recognition and the analysis methods of the animal bones are explained within the scope of this study, the objective being to identification of the animal groups in Mezraa Höyük