Investigation of the application of a novel electrochemically generated aryloxy tungsten-based catalyst system in olefin metathesis reactions
Elektrokimyasal olarak üretilen yeni ariloksi tungsten bazlı katalizör sisteminin olefin metatez reaksiyonlarındaki uygulamalarının araştırılması
  1. Tez No: 130966
  2. Yazar: EMİNE BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Olefin Metatezi, Elektrokimya, Katalizör, Ariloksi-Tungsten Kompleksleri, Norbomen, Olefin Metathesis, Electrochemistry, Catalyst, Aryloxy-Tungsten Complexes, Norbomene
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ELEKTROKİMYASAL OLARAK ÜRETİLEN YENİ ARILOKSI TUNGSTEN BAZLI KATALİZÖR SİSTEMİNİN OLEFİN METATEZ REAKSİYONLARINDAKİ UYGULAMALARININ ARAŞTIRILMASI Emine Boz ÖZ Havaya ve neme karşı dayanıklı bir tungsten(VI) ariloksit kompleksi olan W(0-2,6- C6H3Cİ2)2Cİ4Ün olefin metatez reaksiyonları için aktif metatez katalizörü sağladığı bilinir. Fakat, aktif katalizör türlerini üretmek için ko-katalizör eklenmesi gerekir. Klasik (kimyasal) sistemde, ko-kataliz varlığından dolayı yan ürünler oluşur. Buna karşın, elektrokimyasal sistem ile yüksek verimde seçimli ürünler ko-katalizör gerektirmeden elde edilir. Bundan dolayı, biz aktif katalizör türlerini elektrokimyasal sistem ile elde etmeye çalıştık. Bu çalışmada, elektrokimyasal yöntemle, tungsten(VI) aril oksit kompleksi olan W(0-2,6-C6H3CI2)2Cİ4' den olefin metatez tepkimeleri için yeni bir aktif katalizör sistemi geliştirilmiştir. Elektrokimyasal olarak üretilen W(0-2,6-C6H3Cİ2)2Cİ4 bazlı yeni katalizör sistem ile test monomeri olan norbomenin halka açılımı metatez polimerizasyonu ve oc-olefin olan 1-okten'in olefin metatez reaksiyonu ilk kez çalışılmıştır. Elde edilen metatetik polimer olan polinorbomen İR spektrumu ile karakterize edilmiş ve 1H ve 13C NMR spektrumları ile de desteklenmiştir. 1-okten'in metatetik ürünü olan 7-tetradesen GC-MS ile saptanmıştır. ROMP reaksiyonu için monomer/katalizör oranı, reaksiyon süresi ve elektroliz süresi gibi optimum koşullar ve olefin metatez reaksiyonu için elektroliz süresi belirlenmiştir. Bu koşullarda yan ürün oluşmadan yüksek verim ile metatetik ürünler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE APPLICATION OF A NOVEL ELECTROCHEMICALLY GENERATED ARYLOXY TUNGSTEN-BASED CATALYST SYSTEM IN OLEFIN METATHESIS REACTIONS Emine Boz ABSTRACT A tungsten(VI) aryloxide complex W(0-2,6-C6H3CI2)2Cİ4, which is stable in air and moisture, is known to provide an active metathesis catalyst for olefin metathesis reactions while requiring the addition of a co-catalyst to generate the active catalyst species. The presence of the co-catalyst results in the formation of by-products in the classical systems. In contrast, highly specific products with high yield are obtained by the electrochemical system that does not necessitate co-catalyst. In this study, a novel active catalyst system was developed for olefin metathesis reactions from the tungsten(VI) aryloxide complex W(0-2,6-C6H3Cİ2)2Cİ4 by electrochemical process. Ring Opening Metathesis Polymerization of norbomene, which is a test monomer, and Olefin Metathesis Reaction of 1-octene, which is an a-olefin, were studied by the electrochemically generated W(0-2,6-C6H3Cİ2)2Cİ4-based catalyst system for the first time. The obtained metathetic polymer, polynorbornene, was characterized by its infrared spectrum and also confirmed by 1H and 13C NMR spectra. The 7-tetradecene, which is the metathesis product of 1-octene was determined by GC-MS. Optimum conditions such as the monomer/catalyst, reaction time and electrolysis time were determined for ROMP reaction, and electrolysis time was determined for olefin metathesis reaction of 1-octene. Within these conditions the metathesis products were obtained with high yield and without by-products.