Karışım, maddenin hal değişimi, yoğunluk, fiziksel-kimyasal değişim ve basınç konularının kimyada anlaşılması ile ilgili bir ara yaş çalışması (11-14)
A cross age (between 11-14 years old) study regarding the comprehension of mixture, matter's change of state, density, physical-chemical change and pressure subjects in chemistry
  1. Tez No: 130971
  2. Yazar: NURAY ZAN YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ MORGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Ara Yaş Çalışması, Kavram Yanılgısı
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
KARIŞIM, MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ, YOĞUNLUK, FİZİKSEL-KİMYASAL DEĞİŞİM VE BASINÇ KONULARININ KİMYADA ANLAŞILMASI İLE İLGİLİ BİR ARA YAŞ ÇALIŞMASI (11-14 YAŞ ARASI) Nuray Zan Yörük OZ Fen bilimlerinde öğrencilerde oluşan alternatif fikirlerin neler olduğu ve kavram yanılgıları fen eğitimi araştırmalarında en büyük yeri kapsamaktadır. Bu çalışmalar içinde ara yaş çalışmaları farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin konuları kavrama ölçülerini en kolay şekilde ortaya çıkarabilmektedir. İlk olarak okullarda öğrencilerin atom ve molekül kavramlarını anlaması ve kullanması kimya öğretiminin temellerini oluşturmaktadır. Bu kavramlarla daha sonra öğrenciler lise müfredatında detaylı olarak karşılaşırlar, ilköğretim 1. ve 2. kademede fen bilgisi müfredatında bu konular ve kavramlar başlangıç düzeyindedir. Kimya konuları ise Fen Bilgisi dersi içinde öğretilmektedir. 2001-2002 Eğitim öğretim Yılı içerisinde Ankara'da Kuyubaşı İlköğretim okulunda 6.,7.,8. sınıflarda söz konusu derslere katılan 11 yaş,12 yaş, 13 yaş ve 14 yaş gruplarından toplam 239 öğrenci (Bu öğrencilerin 138 i erkek 101 i kız öğrencidir) ile ara yaş çalışması yürütülmüştür. Fen bilgisi müfredatı içinden seçilen basınç, maddenin hal değişimi, yoğunluk, fiziksel-kimyasal değişim ve karışım konuları ile ilgili sorular, aynı cevapları içeren iki ayrı test halinde birer hafta ara ile öğrencilere uygulanmıştır. İlk uygulanan test başvuru testidir ve bu test ile öğrencilerin konu ile ilgili hazır bulunuşluk seviyeleri ölçülmüştür, öğrencilerin test kapsamında günlük hayatta kullandıkları dil ile kendilerini ifade etmeleri istenmiştir. İkinci test ise teorik test olarak adlandırılmış ve bu test kapsamında yine aynı konuları kapsayan ve aynı cevabı ölçen sorular sorularak, bilimsel dil ile öğrencilerin sorulara cevap vermeleri istenmiştir. Yanıtların değerlendirilmesinde her yaş grubunda bulunan öğrencilerin seçilen kavramlarla nasıl ilişki kurdukları ölçülmeye çalışılmıştır. Yaptığımız ara yaş çalışmasında öğrencilerin zeka gelişimleri ve bilgibirikimlerinde meydana gelen değişimler araştırılmış, 11 yaş, 12 yaş, 13 yaş, 14 yaş gruplarında en iyi sonuçlar 12 yaş ile 13 yaş grubu öğrencilerinde alınmıştır.
Özet (Çeviri)
A CROSS AGE (BETWEEN 11-14 YEARS OLD) STUDY REGARDING THE COMPREHENSION OF MIXTURE, MATTER'S CHANGE OF STATE, DENSITY, PHYSICAL-CHEMICAL CHANGE AND PRESSURE SUBJECTS IN CHEMISTRY Nuray Zan Yörük ABSTRACT In sciences, what the alternative ideas formed in the minds of the students are and the concept misunderstandings occupy the largest place in the researches of science education. Among these studies, the cross age studies can find out the comprehending the subjects measures of the students in different age groups in the simplest way. Firstly, students' understanding and using the atom and molecule concepts in the schools constitute the fundamentals of the chemistry education. The students afterwards encounter with these concepts in detail in the curriculum of high school. In the 1st and 2nd level of the primary education, these subjects and concepts are at the elementary level in science curriculum. The chemistry subjects are taught in Science lesson. Within 2001-2002 Education and Teaching Year, the cross age study was carried out with a total of 239 students ( 138 of these students are boys and 101 of them are girls ) from the 11 years, 12 years, 13 years and 14 years old age groups who were attended to the in question lessons at 6th, 7th and 8th classes in Kuyubaşı Primary Education School in Ankara. The questions regarding the pressure, matter's change of state, density, physical-chemical change and mixture subjects, which were chosen from the curriculum of science, was applied to the students as two different tests including the same answers with an interval of one week. The first applied test was the application test and the readiness levels of the students about the subject were measured via this test. The students were wanted to state themselves with the language of their normal life in the coverage of the test. The second test was named as theoretical test and in the coverage of this test, again the questions covering the same subjects and measuring the same answers were asked and the students were wanted to answer the questions with scientific mlanguage. In the evaluation of the answers, how the students from each age group associated with the chosen concepts was tried to be measured. In the cross age study that we performed, the changes occurred in the intelligence developments and knowledge accumulations of the students were searched and the best results were obtained from the 12 years and 13 years old age group students among 11 years, 12 years, 13 years and 14 years old age groups. Key words : Chemistry Education, Cross Age Study, Concept Misunderstanding, Counselor: Prof. Dr. İnci MORGlL, Hacettepe University, Department of Secondary Education Science and Mathematics Fields, Main Science Branch of Chemistry Education IV