Potentiometric biosensor for urea determination
Üre tayini için potansiyometrik biyosensörün hazırlanması
  1. Tez No: 130978
  2. Yazar: FİLİZ KURALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ÖZYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(vinilferrosenyum) modifiye elektrot, potansiyometrik üreaz elektrot, üre, üreaz, potansiyometri, biyosensör, Poly(vinylferrocenium) modified electrode, potentiometric urease electrode, urea, urease, potentiometry, biosensor
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÜRE TAYİNİ İÇİN POTANSİYOMETRİK BİYOSENSÖRÜN HAZİRLANMASİ Filiz Kuralay ÖZ Poli(vinilferrosen) elektroaktif bir polimerdir. Bu polimerin yükseltgenmiş şekli olan (PVF*) elektrot yüzeyinde immobilize edilebilmektedir. PVF+CI04“ modifıye elektrot metilen klorür/tetra-n-bütil amonyum perklorat çözücü/destek elektrolit sistemindeki 1.0 mg ml_”1 PVF'in platin elektrotta +0.7 Vda Ag/AgCI elektroda karşı elektroyükseltgenmesi ile elde edilmiştir. Enzimler izoelektrik noktalarının üzerindeki pH değerlerinde negatif yüklü olduklarından pozitif yüklü polimer matriksinde elektrostatik olarak tutuklanabilirler. Enzim elektrodunun hazırlanması PVF+CICV kaplı R elektrodun üreaz enzimi çözeltisine daldırılması ile gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde oluşturulan PVF+E" enzim elektrodu potansiyometrik biyosensör olarak kullanılmıştır. Optimum çalışma koşullarını belirlemek amacıyla polimer film kalınlığının, enzim çözeltisinin derişiminin, enzimin tutuklanma süresinin, ortam pH'ının ve sıcaklığının, tampon çözelti derişiminin elektrot cevabına etkileri araştırılmıştır. Polimer matriksindeki enzim immobilizasyonunu aydınlatmak için UV ve FT-IR spektroskopisinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
POTENTIOMETRIC BIOSENSOR FOR UREA DETERMINATION Filiz Kuralay ABSTRACT Poly(vinylferrocene) (PVF) is an electroactive polymer. The oxidized form of this polymer (PVF+) can be immobilized on the electrode surface. PVF+CI04“ modified electrode was prepared by electrooxidation of 1.0 mg ml_”1 PVF on platinum electrode at +0.7 V vs. an Ag/AgCI electrode in methylene chloride/tetra-n-butyl ammonium perchlorate solvent/supporting electrolyte system. Enzymes can be incorporated into this film via anion exchange. As enzymes are negatively charged at pH values over their isoelectric points, they can be immobilized in the positively charged polymeric matrix electrostatically. The preparation of the enzyme electrode was accomplished by immersing the PVF+CI04“ coated Pt electrode in a solution of urease enzyme. So-formed PVF+E”enzyme electrode was used as a potentiometric biosensor. In order to determine the optimum working conditions the effects of; the polymeric film thickness, the concentration of enzyme solution, immobilization time of the enzyme, pH and temperature of the medium, concentration of the buffer solution on the response of the electrode were investigated. UV and FT-IR spectroscopic studies were also used for the identification of the enzyme immobilization in polymer matrix.