Çeşitli fungus türlerinin metal kompleks boyaların biyosorpsiyonunda kullanılması
The usage of various kinds fungi for the biosorption of metal complex dyes
- Tez No: 155410
- Danışmanlar: PROF.DR. ZÜMRİYE AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, metal kompleks boyarmadde, biyosorpsiyon, R. arrhizus, T. versicolor, A. niger, adsorpsiyon denge modelleri, adsorpsiyon kinetik modelleri, Wastewater, metal complex dye, biosorption, R. arrhizus, T. versicolor, A niger, adsorption equilibrium models, adsorption kinetic models
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
ÇEŞİTLİ FUNGUS TÜRLERİNİN METAL KOMPLEKS BOYALARINBİYOSORPSİYONUNDA KULLANILMASI Göknur Karabayır ÖZ Bu çalışmada tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan ve metal kompleks boyarmaddeler sınıfında yeralan üç farklı boyarmaddenin (Black RL, Violet RL ve Brown RL ) birer küf mantarı olan Rhizopus arrhizus, Trametes versicolor ve Aspergillus niger'e biyosorpsiyonu kesikli karıştırmalı kapta karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada öncelikle başlangıç pH'ının, her bir boyarmaddenin biyosorpsiyon hızına ve denge alım değerine etkisi incelenmiş ve tüm boyarmaddelerin R. arrhizus ve T. versicolor biyosorpsiyonunda çalışma pH'ı 2.0, A. niger biyosorpsiyonunda ise 1.0 olarak belirlenmiştir. Boyarmadde biyosorpsiyonuna sıcaklığın etkisi incelendiğinde ise, her bir boyarmaddenin R. arrhizus ve T. versicolor biyosorpsiyonunda maksimum biyosorpsiyon kapasitesine 25 °C'da, A. niger'e biyosorpsiyonunda ise 35 °C'da ulaşıldığı gözlenmiştir. Her bir boyarmadde-sorbent sistemi için başlangıç boyarmadde derişiminin 1000 mg/L'ye kadar artmasıyla biyosorpsiyon hızının arttığı, biyosorpsiyon veriminin ise azaldığı saptanmıştır. Adsorpsiyon kapasitesi açısından biyosorbentler karşılaştırıldığında ise bütün boyarmaddeler için R. arrhizus'un T. versicolor ve A. niger'e nazaran daha yüksek kapasitede biyosorpsiyon gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Çalışmaların son aşamasında, biyosorpsiyon dengesinin matematiksel olarak tanımlanmasında her bir boyarmadde ve biyosorbent sistemi için Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson and Koble-Corrigan adsorpsiyon modelleri kullanılmış ve model sabitleri hesaplanmıştır. Ayrıca kinetik verilerin birinci derece, ikinci derece ve doygunluk tipi kinetik modellere uyumu araştırılarak, her bir modele ait kinetik sabitler ve biyosorpsiyon aktivasyon enerjileri bulunmuştur. Son olarak adsorpsiyon termodinamik sabitleri, termodinamik eşitlikler kullanılarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE USAGE OF VARIOUS KINDS FUNGI FOR THE BIOSORPTION OF METAL COMPLEX DYES Göknur KARABAYIR ABSTRACT The comparative biosorption of three different metal complex dyes (Black RL, Violet RL and Brown RL) used extensively in textile industry to Rhizopus arrhizus, Trametes versicolor and Aspergillus niger, all rot fungi, was investigated in a batch system in this study. Firstly the effect of initial pH on the biosorption rate and equilibrium uptake of each dye was investigated and optimum working pH value was determined as 2.0 for R. arrhizus and T. versicolor biosorptions and as 1.0 for A niger biosorptions. The effect of temperature on dye biosorption indicated that maximum biosorption capacities were found at 25 °C for each dye biosorption onto R. arrhizus and T. versicolor and 35 °C for each dye biosorption onto A niger. For each dye-sorbent system it was observed that biosorption rate and capacity increased and biosorption yield decreased with increasing initial dye concentration up to 1000 mg/L. When the biosorbents are compared due to their biosorption capacities, R. arrhizus had a higher dye adsorption capacity than that of T. versicolor and A niger. At the last step of studies, the Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson and Koble- Corrigan adsorption models were used to define the biosorption equilibrium of each dye-biosorbent system mathematically and model constants were obtained. In addition, first order, second order and saturation type kinetic models were also applied to kinetic data of biosorption and kinetic constants belonging to these models and activation energy of biosorption were found. Finally, the thermodynamic parameters of biosorption were calculated by using thermodynamic equations.