Poli(L-laktat/ε-kaprolakton) biyobozunur sinir kılavuz kanallarının üretimi
Production of poly(L-lactide/ε-caprolactone) biodegradable nerve guidance channels
  1. Tez No: 131010
  2. Yazar: DİLEK UZUNOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN BİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sinir.sinir rejenerasyonu, sinir kılavuz kanalları, PLLACL, biyobozunur, nerve, nerve regeneration, nerve guidance channels, PLLA/CL copolymer, biodegradable
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gönümüzde yaralanmalar sonucu oluşan sinir kopması durumlarında primer onarımın yapılamadığı geniş yarıklarda sinirlerin doğrusal olarak ilerlemesini sağlayacak bir kanala ihtiyaç duyulmaktadır. Seçilen destek malzemesi genellikle doğal olup, otogreft bir sinir demeti veya damar greftidir. Ancak otogreft desteğin alındığı bökede oluşacak duyu kaybı büyük bir dezavantajdır. Buna alternatif olarak uygulanan biyobozunur sentetik kanallar ise ikinci bir cerrahi müdahale gereksinimi olmaması nedeniyle büyük ilgi çekmektedir. Sunulan çalışmada, biyobozunur poli(L-laktat/-kaprolakton) [80/20} (PLLA/CL) kopolimeri sentezlenmiştir. PLLA/CL, molekül ağırlığı ve buna bağlı olarak mekanik ve bozunma özelliklen" istenilen şekilde ayarlanabilen, uygun elastisitede sentezi ve şekillendirilmesi kolay bir polimerdir. Sunulan çalışma kapsamında sentezlenen PLLA/e-CL-80720 kopolimerîn karakterizasyonu DSC.FTIR, 1H-NMR, GPC ve viskozimetrik yöntemlerle yapılmış, in vitro bozunması ortalama molekül ağırlığı ve mekanik özelliklerindeki değişim takip edilerek incelenmiştir. Çözücü döküm yöntemiyle film halinde dökülen polimer daha sonra boyu 1.5 cm, iç lümeni 2 m m olacak şekilde içi boş silindir olarak şekillendirilmiştir. 25 erkek rat üzerinde yürütülen çalışmalarda deney hayavanları 4 gruba ayrılmış, sol siyatik sinirlere PLLA/&-CL-80/2O kanallar temlik defektlere uygulanırken, bir grubun sağ bacağına karşılaştırma amacıyla silikon tüpler, bir gruba primer onarım, bir gruba da sham uygulanmıştır. 57 günlük süre sonunda akson rejenerasyonu etektrofizyotojik testler ile incelenmiştir. Bu çalışmalar sonunda PLLA/e-CL-80/20 kanatlarının silikon kanallara oranla daha yüksek rejenerasyon oranı gösterdiği tesbit edilmiştir.PLLA/E-CL-8Q/2Q kılavuz kanatlarının in vivo bozunmaları molekül ağırlığı değişimleri GPC yöntemi ile belirlenerek izlenmiştir. Kopolimer ortalama molekül ağırlığı değişiminin enzimatik bozunma etkisi Be in vitro sonuçlara oranla dana hızlı gerçekleştiği görülmüştür. Kafan 15 rat 3 aylık süre sonunda incelenecek, uzun dönem sonuçlan değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The repair of transected or damaged peripheral nerves is a common clinical problem. An alternative for this problem is the use of nerve guidance channels where the defect is too large to be sutured. These guidance channels are usually autografts such as nerve segments or veins. Biodegradable synthetic guidance channels are alternatives since they serve as temporary scaffolds and don't need a second surgery. The aim of this study is to produce biodegradable (8ü/2ö)Poly(L-factide/e- caprotactone) nerve guidance channels. The synthesized copolymer was characterized by DSC.FTIR, *H-NMR, GPC and viscosymetric techniques and its in vitro degradation was followed by changes in its average molecular weights and mechanical properties. The copolymer was solvent casted as non-porous films and shaped as 1.5cm- tong channels with inside diameter of 2mm. 25 male Wrstar Albuna rate were divided into 3 groups and the right sciatic nerves of all of them were transected as a 1cm defect and PLLA/E-CL-80/2Ö channels were implanted. In the first control group of 10 rats, silicon tubes were used as guidance channels in their left sciatic nerves, in the second control group of which 9 rats were treated by sham, and 6 rate were transected and sutured. At the end of 57 days axon regeneration was investigated by etectophysicat teste. Axon regeneration was more successful in PLtA/£-Ct-8ö72û channels than in silicon conduite. The in vivo degradation of PLLA/£-CL-80720 guidance channels were characterized by examining changes in their average molecular weights by GPC method. The average molecular weight after in vivo degradation was Mw=31000 Mi 'HI3W59,ÜÎİHİİA Jland potydispersriy was abaout 2.82. This difference is a result of the enzymatic degradation during regeneration process. The remaining 15 rats are left for 3 months to examine tong-term regeneration results.