Yuvaköy civarındaki Ankara karmaşığının petrolojik özellikleri
Petrological characteristics of Ankara melange around Yuvaköy region
- Tez No: 131039
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜNER ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara - Çankırı Ofiyoliti, Yuvaköy, Petroloji, Türkiye
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
YUVAKOY CİVARINDAKİ ANKARA KARMAŞIĞININ PETROLOJIK ÖZELLİKLERİ Asuman Yılmaz ÖZ Yuvaköy ve çevresi Ankara - Çankırı Ofiyolitinin yüzeylendiği bir bölgedir. Yuvaköy Ofiyoliti alttan üste doğru tektonik karmaşık, volkanik - sedimanter seri, tektonitler ve kümülatlardan meydana gelir. Bu birimler Kretase ve Tersiyer yaşlı sedimanter birimler tarafından örtülmektedir. Genç volkanitler ise Tekke volkanitleri ile temsil edilmektedir. İnceleme alanında tektonik karmaşık değişik boyutlarda harzburjit, gabro, diyorit, diyabaz, bazalt, radyolarit ve kireçtaşı bloklarından meydana gelmektedir. Tektonitler serpantinleşmiş harzburj itlerden oluşmaktadır. Volkanik ve sedimanter seri ise bazalt, radyolarit, kireçtaşı ve çörtün ardalanmalı veya karmaşık olarak bulunduğu seri ile temsil edilmektedir. Tekke volkanitleri ise andezitik lav, aglomera ve tüfierden oluşmaktadır. Kimyasal analiz sonuçları yardımıyla bölgede yüzeylenen diyabaz dayklarının toleyitik, bazaltların ise alkali karakterde olduğu saptanmıştır. Tekke volkanitlerinden andezitler üzerinde yapılan kimyasal analiz sonuçları bunların ortaç bileşimde, subalkali karakterde, andezit- dasit bileşiminde olduğunu göstermiştir. Harzburjitler ileri derecede serpantinleşmeye uğramıştır. Bu değişimler bölgenin yeşilşist fasiyesi koşullarında düşük - orta dereceli değişime uğramasından kaynaklanmaktadır. Bazaltik kayaçların metasomatizmadan etkilenerek spilitleştiği belirlenmiştir. CIA değerleri, bölgedeki kayaçların ortaç zonun ilk evrelerinde kimyasal bozunmaya uğradığını göstermiştir. Çalışma alanında yüzeylenen birimler Alpin Orojenik Hareketlerinin izlerini taşır. İnceleme alanında yerleşim sırasında ve yerleşim sonrasında oluşan deformasyon yapılan bindirme fayları ile izlenir.
Özet (Çeviri)
PETROLOGICAL CHARACTERISTICS OF ANKARA MELANGE AROUND YÜVAKÖY REGION Asuman Yılmaz ABSTRACT Yuvaköy and its surrounding are an area where Ankara - Çankm ophiolite crops out. Yuvaköy ophiolite consist of ascending formations of tectonic complex, volcanic - sedimentary sequence, tectonites and cumulates. These units are covered by Cretaceous and Tertiary aged sedimentary units. Young volcanites are represented by Tekke volcanites. In the examined field, tectonic complex consist of heterogenous harzburgite, gabbro, diorite, diabase, basalt, radiolarite and limestone bloks. Tectonites are represented by serpentinzed formed harzburgites. Volcanic and sedimentary sequence comprises of basalt, radiolarite, limestone and in chert alternations. Tekke volcanites comprise of andesitic lava, agglomerate and tuffs. By means of the results of the chemical analyses, diabase dikes cropping out in the region determined to be of tholeitic and basalts as alkaline in character. Results of chemical analyses performed on the andesites of Tekke volkanites indicated that these are of intermediate compositions, sub - alkaline character and andesitic - dacitic compositions. Harzburgites underwent an advanced level of serpentinization. Such transformation result from the fact that the area was subject to low - medium grade metamorpism of greenschist facies conditions. It is determined that basaltic rocks are spilitized due to the deu effect of metasomatism. CIA values indicated that the rocks in the area underwent chemical alteration at begining stages of medium zone. The units surfaced in the studied area, bear traces of Alpine Orogenic Movements. Deformation structures occured during and after settlement in the studied area are observed as overthrust faults. Keywords : Ankara - Çankırı Ophiolite, Yuvaköy, Petrology, II