Süpren (Eskişehir) mermer ocaklarındaki süreksizlikler için fotoanaliz ve bulanık küme teorisinin kullanımı
Use of photoanalysis and fuzzy set theory for the discontinuities in the Süpren (Eskişehir) marble quarries
  1. Tez No: 131063
  2. Yazar: HAKAN AHMET NEFESLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN GÖKÇEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, fotoanaliz, Süpren (Eskişehir) mermerleri, süreksizlik analizi, Fuzzy logic, photoanalysis, Süpren (Eskişehir) marbles, discontinuity analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
SÜPREN (ESKİŞEHİR) MERMER OCAKLARINDAKİ SÜREKSİZLİKLER İÇİN FOTOANALIZ VE BULANIK KÜME TEORİSİNİN KULLANIMI Hakan Ahmet Nefeslioğlu ÖZ Süreksizlikler, kaya kütlelerinin mekanik ve deformasyon davranışını kontrol eden önemli yapısal unsurlardır. Ancak, süreksizlik hat etütlerinin gerçekleştirilebilmesi için uygun yüzeyler her yerde bulunamamaktadır. Ayrıca, mermer ocağı gibi geniş süreksizlik aralığına sahip kaya kütlerinin bulunduğu ortamlarda, elde edilen veri sayısı istatistiksel hesaplamalar için yetersiz kalmaktadır. Bunun yanı sıra, yetersiz veri nedeniyle, değerlendirmeler sırasında bir takım belirsizlikler ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, süreksizlik özelliklerinin fotoanaliz yöntemi ile saptanması ve bulanık mantık yaklaşımının belirsizliklerin azaltılmasında kullanılabilirliliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Eskişehir İli, Süpren Köyü'nde iki ayrı mermer ocağındaki 45 adet ocak aynasında hat etütleri yapılmış ve fotoğraflar çekilmiştir. Saha çalışmaları sırasında ayrıca, laboratuvar çalışmaları için kaya bloğu, süreksizlik dolgu malzemesi ve bozunmuş kaya örnekleri alınmıştır. Kaya kütlelerindeki süreksizlikler, işletme aynalarından alınan fotoğraflar kullanılarak sayısallaştırılmıştır. Sayısallaştırılmış görüntüler üzerinde süreksizliklerin aralıkları ve devamlılıkları belirlenmiş ve süreksizlik yüzeyleri boyunca görülen bozunmalar fotoğraflar üzerinden tanımlanmıştır. Ayrıca, süreksizlik yüzey bozunmasını belirli bir örnekleme alanı içerisinde sayısal olarak ifade edebilen düzlemsel bozunma indeksi (DBİ) parametresi önerilmiş ve örnekleme alanları boyunca, fotoğraflar üzerinde DBİ'nin belirlenmesine yönelik görüntü sınıflandırmaları yapılmıştır. Blok boyutu değerlendirmeleri için, herbir işletme aynasında ağırlıklı eklem yoğunluğu (wJd) ve çalışma alanı içerisinde hacimsel eklem katsayısı (Jv) hesaplanmıştır. Süreksizlik yüzey bozunması ve açıklığına bağlı blok boyutundaki indirgenme derecesi belirlenmiş ve ampirik bir ilişki geliştirimiştir. wJd ve DBİ parametrelerinin dolaylı olarak belirlenmesine yönelik bulanık modeller ve çoklu regresyon eşitlikleri oluşturulmuştur. Kaya kütlesinin düşük devamlılığa sahip süreksizlikler içermesi durumunda, bir örnekleme alanından elde edilen wJd değerleri bir hat etüdünden elde edilen Jv'den daha gerçekçi olmaktadır. Performans analizi sonuçlarına bağlı olarak, bulanık modeller, çoklu regresyon eşitliklerine göre daha yüksek tahmin performansına sahiptir.
Özet (Çeviri)
USE OF PHOTOANALYSIS AND FUZZY SET THEORY FOR THE DISCONTINUITIES IN THE SÜPREN (ESKİŞEHİR) MARBLE QUARRIES Hakan Ahmet Nefeslioğlu ABSTRACT Discontinuities are the important structural features controlling mechanical behaviour of the rock masses. However, suitable outcrops to carry out the discontinuity scanline surveys cannot be available everywhere. Moreover, due to the wide discontinuity spacings observed in quarries such as marble quarry, the number of data for statistical evaluations may be limited. In addition, some uncertainties arise in the assessments because of insufficient data. In this study, it is aimed to evaluate the discontinuity properties using photoanalysis method and to investigate the applicability of the fuzzy logic approach to reduce the uncertainties. For the purpose, scanline surveys were carried out and photographs were taken from the 45 slope faces at two different marble quarries located at Süpren, Eskişehir. Rock blocks, filling materials between the discontinuity surfaces and weathered rock samples were also collected for the laboratory tests during field studies. Discontinuities observed in the rock masses were digitized by using the photographs taken from the sampling sites. Discontinuity spacings and trace lengths were estimated on the digitized images and degree of weathering along the discontinuities were described from the photographs. In addition, planar weathering index (PWI) parameter, which quantitatively defines surface weathering of discontinuities for a certain sampling area, was proposed and images through the sampling areas were classified to determine the PWI. Weighted joint density (wJd) for each slope face and volumetric joint count (Jv) at the study area were calculated for block size assessments. Degree of block size reduction depending on discontinuity surface weathering and apertures was determined and an empirical equation was developed. Fuzzy models and multiple regression equations were obtained to predict wJd and PWI. The wJd values obtained from a sampling area, are much more realistic than Jv values obtained from a scanline, if rock mass includes discontinuities with low persistency. Based on the results of the performance analyses, the fuzzy models exhibit higher prediction performance when compared to those from the multiple regression equations.