Bilgisayar kontrollü manyetizasyon ölçüm sistemi yapımı
Contruction of computer controlled magnetization measurement system
  1. Tez No: 131073
  2. Yazar: MEHMET DENİZ ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEZER FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AC susceptometer design, AC susceptometer calibration, pc controlled coil winder
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
BİLGİSAYAR KONTROLLÜ MANYETİZASYON ÖLÇÜM SİSTEMİ YAPIMI Mehmet Deniz Çalışkan OZ Sunulan çalışmada bilgisayar kontrollü manyetik duygunluk ölçüm sisteminin yapılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, öncelikle farklı manyetizayon ölçüm sistemlerin yapıları, yayımlanmış dokümanlardan araştırılmış, bölümümüzdeki sistemin yapısı ile karşılaştırılmış, sistemimizin ölçüm hassasiyetini değiştiren parametreler belirlenmiş ve öncelikle uyarıcı ve algılayıcı bobinlerin yapılmalarına karar verilmiştir. Bu nedenle bobinleri yüksek simetri ile sarabilmek için bilgisayar kontrollü bir bobin sarma makinesi tasarlanmaya karar verilmiş, elimizde hazırda bulunan mekanik parçalar kullanılarak yapılabilecek makine yapıları araştırılmış ve bunun sonucunda önce elektronik, sonra mekanik ve sonra da yazılım tasarımları yapılmıştır. Yazılım tasarımı sırasında mekanik parçalarda gerekli görülen modifikasyonlar yapılmış, test amaçlı bobinler sarılmıştır. Daha sonra sistemde kullanılacak bobinlerin tasarımları yapılmış ve bu bobinler sarılmış, bobinler sisteme yerleştirilerek, sistem içi bağlantıları yapılmış ve sistemin ölçüm performansı ndaki gözlenmiştir. Sonuç olarak sistemdeki gürültü miktarı yaklaşık 25nV, offset gerilimi maksimum alan şiddetinde 190 jjV, AC alan şiddeti 11,63 Gauss (RMS), DC alan şiddeti 200 Gauss olan bir sistem ortaya çıkartılmıştır. Anahtar kelimeler : AC manyetizasyon ölçüm sistemi tasarımı, AC manyetizasyon sistemi kalibrasyonu, Bilgisayar kontrollü bobin sarma makinesi,
Özet (Çeviri)
CONSTRUCTION OF COMPUTER CONTROLLED MAGNETIZATION MEASUREMENT SYSTEM Mehmet Deniz Çalışkan ABSTRACT The aim of the study is to construct a computer controlled magnetization measurement system. First of all previous studies about magnetization systems are examined. It is found that first of all the excitation and pick up coils should be designed so that a machine should be designed to built the coils precisely. So the previous studies on computer controlled coil winding machines are examined and the design of our computer controlled coil machine is done. First, the electronic interfacing circuits between the computer and stepper motors are designed, then the modifications and the new parts needed for the mechanic construction are designed. And finally the software design is made and at the same time the last modifications and adjustments are done on the mechanical construction. Then the test coils are prepared and the DC bias field, pickup coils and excitation coil are designed and constructed. After winding the DC field, excitation and pick up coils, the coils placed in the system, interconnections are connected and test measurements are done. As a result, the measurements show that the system has 25 nV noise,190 yV offset voltage, 11,63 Gauss (RMS) maximum AC field strength and 200 Gauss Dc bias field.