B-->(K*,K)1+1- bozunumlarında ileri-geri asimetrinin sıfır pozisyonunun yeni fizik etkilerine hassasiyeti
The Sensitivity of the zero position of the forward-backward asymmetry to new physics effects in the B-->(K*,K)1+1-
- Tez No: 131134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE BOZ EVİNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: B-mezonlar, yarı-leptonik B-bozunumları, etkin Hamiltoniyen, ileri-geri asimetri, B-mesons, semi-leptonic B-decays, effective Hamiltonian, forward-backward asymmetry. Adviser: Doç.Dr. Müge BOZ EVINAY, Hacettepe University, Department of Physics Engineering, High Energy Physics Section a
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
B ->. (K*, K)e+£~ BOZUNUMLARINDA İLERİ-GERİ ASİMETRİNİN SIFIR KONUMUNUN YENİ FİZİK ETKİLERİNE HASSASİYETİ Altuğ Arda OZ Artan data ve istatistikle birlikte B-fiziğindeki deneysel çalışmaların daha hassas sonuçlar vermesi beklenmektedir. ileri-geri asimetrinin sıfır konumu da ölçülebilecek temel fizik sel büyüklüklerden biridir. Bu çalışmada temel olarak B - > (K*, K^fr bozunumlarında skaler, vektör ve tensör operatörleri veren en genel etkin Hamiltoniyen' den başlanarak, değişik operatörlerin ileri-geri asimetrinin sıfır konumu üzerindeki etkileri incelenmiştir. B - » K*trt' bozunumunda, vektör-vektör operatörlerin ileri-geri asimetrisinin sıfır konumuna oldukça hassas olduğu gözlenmiştir. Diğer taraftan skaler operatörlerin daha zayıf bir etkisi vardır. B - ». K£+£~ bozunumunda, Standard Model' de ileri-geri asimetri sıfırdır. Ancak yeni fizikten gelen skaler ve tensör operatörlerin varlığında bu konum sıfırdan farklı bir değer almaktadır. Dolayısı ile bu sistemde yapılacak sıfırdan farklı bir asimetri ölçümü, yeni fizik için tartışmasız bir sinyal olacaktır.
Özet (Çeviri)
THE SENSITIVITY OF THE ZERO POSITION OF THE FORWARD- BACKWARD ASYMMETRY TO NEW PHYSICS EFFECTS IN THE B -> (K*,K)e+t- DECAYS Altuğ Arda ABSTRACT With increasing data and statistics, the experimental activities in B-physics are ex pected to give precise measurements in semi-leptonic decays, and forward-backward asymmetry is one of the key physical quantities that can be measured. In this work, starting with the most general effective Hamiltonian comprising scalar, vector and tensor operators beyond the Standard Model, we discuss the impact of various operators on the zero of the forward-backward asymmetry in the dileptonic B-decays B -? (K*, K)t+(,~. In the B - ? K*£+£~ decay, it is found that the zero of the asymmetry is highly sensitive to the sign and size of the vector operators. The scalar-scalar four fermion operators, on the other hand, have mild effect on the zero of the asymmetry. In the B - + K£+t~ decay, the forward-backward asymmetry is zero in the Standard Model. However, in the existence of the scalar and tensor operators, it is seen that the forward-backward asymmetry has a non-vanishing value. Therefore, any non-zero measurement of the asymmetry in this system, will certainly signals new physics effects.