Barajların aktif hazne hacmi bulunmasında su ihtiyaçlarının belirlenmesi ve Bursa barajlarında uygulanması
The Determination of water required to find active volume of reservoir of dams and its application in Bursa dams
  1. Tez No: 131204
  2. Yazar: MEHMET TÖZÜN BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP BAKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barajlar, Su İhtiyaçları, Aktif Hazne Hacmi, Dams, Water Needs, Active Volume Reservoir 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BARAJLARIN AKTİF HAZNE HACMİ BULUNMASINDA SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ VE BURSA BARAJLARINDA UYGULANMASI MEHMET TÖZÜN BİNGÖL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Recep BAKIŞ 2002, 80 Sayfa Bu tezde, barajların inşa ediliş amaçlarına göre su ihtiyaçlarının belirlenerek aktif hazne hacimlerinin bulunması ele alınmıştır. İçme, kullanma ye endüstri suyu ihtiyaçları, sulama suyu ihtiyaçları, hidroelektrik enerji suyu ihtiyaçları incelenerek hedef yıldaki ihtiyaçların karşılanması için baraj aktif hazne hacmi bulunması gösterilmiştir. Baraj aktif hazne hacminin bulunması için debi gidiş çizgisi metodu ve debi toplam çizgisi metodu kullanılmıştır. Son bölümde Bursa şehrinin 2040 yılındaki su ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlarım karşılanması için yapılması gereken barajların aktif hazne hacimleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE DETERMINATION OF WATER REQUIRED TO FIND ACTIVE VOLUME OF RESERVOIR OF DAMS AND ITS APPLICATION IN BURSA DAMS MEHMET TÖZÜN BİNGÖL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Assit. Prof.Dr. Recep BAKIŞ 2002, 80 Pages In this thesis, active volume of reservoir was studied by determining the water needs according to the purpose of construction. The way of finding active reservoir volume of a dam to fulfill the requirements of the targeted year was exhibited by examining the water needs for drinking, use and industry, for irrigation and hydroelectrical energy production. The discharge running line and the discharge total line methods were employed in order to find the active reservoir volume of a dam. Finally, the active reservoir volume of dams needed to be built for satisfaying the water requirements of Bursa in 2040 was investigated.