İznik çini kalıntılarının karakterizasyonu
Characterization of İznik tile sherds
  1. Tez No: 131208
  2. Yazar: HALE GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İznik Çinileri, Arkeoloji, Karakterizasyon, İznik tiles, Archaeology, Characterisation u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İZNİK ÇİNİ KALINTILARININ KARAKTERİZASYONU HALE GÜNDÜZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Alpagut KARA 2003, 78 sayfa İznik gülünün kıyısında yer alan İznik kenti, Osmanlı dönemi Türk çini ve seramiği ile özdeşleşmiş bir isimdir. Osmanlı imparatorluğu döneminde İstanbul'u Anadolu'ya bağlayan yolların üzerinde bulunması ve bu durumun yaklaşık XVII. yüzyıla kadar sürmesinden dolayı, bu kent önemli merkez haline gelmiştir. Yapılan bu çalışmada İznik golü ve çevresinden toplanan, XIV. ve XVII. yüzyıllar arasında üretildiği düşünülen otuz dürt adet farklı İznik çini buluntusu ve ayrıca üç adet farklı firit buluntusu incelenmiştir. Elde edilen bilgiler ışığında buluntuların üretimiyle ilgi bünye, sır ve engob karakteristikleri hakkında detaylı bilgiler edinmek ve mevcut literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Uygun seramografik yöntemler kullanılarak buluntulardan alınan temsili numunelerin mikroyapısal ve mikrokimyasal analizleri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve mikroskoba bağlı olarak çalışan enerji saçılımlı X-Işınları Spektrometresi (EDX) vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu teknikler ilave olarak buluntuların faz kompozisyonları X-ışınları difraksiyon (XRD) yöntemiyle saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CHARACTERISATION OF ÎZNİK TILE SHERDS HALE GÜNDÜZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assist Prof. Dr. Alpagut KARA 2003, 78 pages The town of İznik on the shores of Lake İznik is identified with the Turkish tiles and ceramics of the Ottoman Empire. Due to the fact that the town was on the crosss roads connecting İstanbul to Anatolia till the 17th century, it became an important trade center. In this study, a total of thirty four different İznik tile pieces and three different frits collected around Iznik Lake and believed to have been produced between XTV. and XVII. centuries were investigated. The aim was to have detail information regarding to body, glaze and engob of these artefacts and shed more lights into relevant literature. Microstucral and microchemical characteristic the representative samples obtained using suitable sample preparation methods was achieved using a combination of scanning electron microscopy (SEM) and energy dispersive X-ray microanalysis (EDX). In addition X-ray diffraction (XRD) was employed to study the phase compositions.