Bozüyük (Bilecik) atmosferindeki polenlerin araştırılması
Investigation of airborne pollen grains in atmosphere of Bozüyük (Bilecik)
  1. Tez No: 131216
  2. Yazar: ELİF ŞALKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ TÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pollen, Pollen Concentration, Pollen Calendar
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOZÜYÜK (BİLECİK) ATMOSFERİNDE BULUNAN POLENLERİN İNCELENMESİ ELIFŞALKURT Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Cengiz TÜRE 2003, 34 sayfa Bu çalışmada, Durham aracı kullanılarak gravimetrik yöntem ile 2000 yılına ait Bozüyük (Bilecik) atmosferindeki polen konsantrasyonları belirlenmiştir. Çalışma süresi boyunca, 20 odunsu ve 12 otsu taksonlara ait polen toplanıp tanımlanmıştır. Elde edilen veriler çizelge ve grafiklerde gösterilerek bir polen takvimi de hazırlanmıştır. Bir yıllık sürede cm2'ye ortalama düşen polen miktarı 5170 olarak tespit edilmiştir. Toplam polen miktarının 4047'si (%78.16) odunsu bitkilere, 996'sı (%19.35) otsu bitkilere aittir. 129 adet (%2.49) polen ise tanımlanamamıştır. Bozüyük (Bilecik) atmosferinde sırası ile Pinus L. (%21.45), Quercus L. (14.27), Cupressaceae (12.95) ve Gramineae (% 11.95) taksonlarına ait polenler yoğun olarak bulunmuştur. Çalışma süresince en fazla polene Mayıs ayında (%633) rastlanmıştır. Anahtar Kelimden Polen, Polen Konsantrasyonu, Polen Takvimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF AIRBORNE POLLEN GRAINS IN ATMOSPHERE OF BOZÜYÜK (BİLECİK) ELİF Ş ALKURT Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor. Asst Prof. Dr. Cengiz Türe 2003, 34 pages Airborne pollen concentration of Bozüyük (Bilecik) was determined by gravimetric method using a Durham Sampler. Twenty arboreal and twelve non-arboreal pollen taxa were identified during the course of the study. The data was presented in tables and shown in graphics and a pollen calendar was prepared. An average of 5170 pollen grains per centimeter square were recorded. A total of 4047 (78.16%) of these belongs to arboreal and 996 (19.35%) to non-arboreal taxa; 129 (2.49%) were undetermined. The dominant pollen taxa in Bozfiyfik's (Bilecik) atmosphere, in descending order, are Pinus L. (21.45%), Quercus L. (14.27%), Cupressaceae (12.95%) and Gramineae (11.95%). The maximum number of pollen grains 3276 (63.3%) was recorded in May.