Mutlak dik toplanan özelliğine sahip modüller üzerine
On modules with the absolute direct summand property
- Tez No: 131217
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yarı-Sürekli Modül, Ads-Modül, Essential ve Komplement Alt Modül, İnjektif ve Relatively İnjektif Modül, Quasi-Continuous Module, Ads-Module, Essential and Complement Submodule, Injective ve Relatively Injective Module 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MUTLAK DİK TOPLANAN ÖZELLİĞİNE SAHİP MODÜLLER ÜZERİNE FİGEN TAKIL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Adnan TERCAN 2003, 53 Sayfa Bu tezde, Mutlak Dik Toplanan Özelliğine Sahip Modüllerin yapısal özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla önce çalışmamızda kullanacağımız modül teorinin temel kavranılan ve teoremleri sunulmuştur. İkinci bölümde, CS (veya Extending) ve Yarı-Sürekli (Quasi-Continuous) Modüller olarak bilinen modül sınıflarının gerekli olan kimi özellikleri kanıtlarıyla birlikte verilmiştir. Son bölümde ise, ilk olarak keyfi bir halka üzerinde tanındı bir modülün Mutlak Dik Toplanan Özelliğine Sahip olmasının gerek ve yeter koşulu verilmiştir. Daha sonra bir sağ Noetherian halka üzerinde tanımlı Ads-modüllerin sağladığı özellikler incelenmiştir. Son olarak da Ads-modüllerin SIP modüllerden bağımsız bir modül ailesi olduğu örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ON MODULES WITH THE ABSOLUTE DIRECT SUMMAND PROPERTY FİGEN TAKIL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Mathematics Program Supervisor: Prof. Dr. Adnan TERCAN 2003, 53 Pages In this thesis, the structural properties of modules with the Absolute Direct Summand Property (ADS) were examined. Firstly, basic notions and theorems in the module theory which will be used in this work were also presented. Then the neccessary properties of the classes of modules which known as CS (Extending) and Quasi-Continuous in the literature were given with their proofs. Finally, neccessary and sufficient conditions for a module on an arbitrary ring to have the absolute direct summand property were given. Then the properties which are provided on ADS modules defined on a Noetherian ring were examined. It was shown with examples that the family of ADS modules is independent off the family of SIP modules.