Ankara, Kazan-Akıncı sulamasında su koşullarında optimum bitki deseni ve optimum su dağıtımı
Distribution of optimum crop pattern and optimum water in limited water supply conditions for Ankara, Kazan-Akıncı irrigation
- Tez No: 131302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT KEMAL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akıncı, limited water supply, irrigation scheduling, optimum crop pattern, optimum water distribution
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA, KAZAN-AKINCI SULAMASINDA KISITLI SU KOŞULLARINDA OPTİMUM BİTKİ DESENİ VE OPTİMUM SU DAĞITIMI Uğur YILMAZ Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. F. Kemal SÖNMEZ Araştırmanın amacı uygulama alam olarak seçilen Akıncı sulama birliğindeki orta ölçekli (47. da) bir tarım işletmesinde, yeterli ve kısıtlı sulama suyu koşullarında, bitkilerin sulama programlarının ve işletme için optimum bitki deseninin belirlenmesidir. Çalışmada, ele alınan bitkiler için bitki su tüketimleri, yeterli ve kısıtlı su koşullarında sulama zaman planları, brüt kâr değerleri ve doğrusal programlama tekniğiyle optimum bitki deseni elde edilmiştir. Araştırma alam Ankara ilindeki Akıncı ovası içinde bulunan 2800 ha'lık alam kapsamaktadır. Denizden yüksekliği 929 metredir. Akıncı ovası, 40° 001 kuzey enlemi, 32° 4 11 doğu boylamı üzerindedir. Araştırma neticesinde optimum bitki deseni sonuçlarına göre işletme geliri, ortalama yıl ve yeterli su (%100) koşulunda 16.45 milyar TL, yetersiz su (%20) koşulunda 4.78 milyar TL bulunmuştur. Kuru tarım koşulunda optimum bir çözüme ulaşılamamıştır. Suyun kısıtlı verilmesi ile aynı suyla daha fazla alanınn sulanması, daha çok çiftçinin su kaynağından yararlanması, daha fazla tarımsal ürün alınması ve daha çok işgücü kullanılması mümkün olmaktadır. Bu sonuçlar, mevcut suyla mümkün olduğu kadar fazla alanın sulanması, suyun eşit olarak işletmelere dağıtılması ve kısıntılı sulamaya ağırlık verilerek çiftçilerin bu yönde eğitilmesi gerektiğini göstermektedir. 2003, 82 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Akıncı, yetersiz su, sulama programlaması, optimum bitki deseni, optimum su dağıtımı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis DISTRIBUTION OF OPTIMUM CROP PATTERN AND OPTIMUM WATER ÎN LIMITED WATER SUPPLY CONDITIONS FOR ANKARA, KAZAN-AKINCI IRRIGATION Uğur YILMAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structure and Irrigation Supervisor: Assoc. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ The aim of this study is to determine irrigation scheduling and optimum cropping patterns with adequate and limited water supply conditions in a mid-size farm (47 da) in Akıncı Irrigation Association. Crop water consumptions, irrigation scheduling with adequate and limited water conditions, gross profit valves and optimum crop pattern by linear programming technique were determined. Research area covers 2800 ha land area in Akıncı plain of Ankara with an altitude of 929 meter. Akıncı plain is located on 40° 001 north parallel and 32° 411 east longitude. As a result of the study, farm incomes based on optimum crop pattern, average year, and adequate water (%100) condition was found to be 16.45 billion TL, and with limited water (%20) condition it was found to be 4.78 billion TL. An optimum solution was not reached for dry conditions. With limited water application, it was possible to irrigate more land with the same amount of water, more farmers have benefited from the water supply, more yield was obtained and more labor was used. These result, show that more land area should be distributed to farmers equally, and more importance should be trained in this direction. 2003, 82 pages