Tilapia balıklarında (Oreochromis niloticus L. ) immunostimulant olarak levamisol kullanımının toplam ve diferensiyel lökosit sayıları üzerine etkisi
The Effect of levamisole use as an immunostimulant on total and differential leucocyte counts of nile tilapia (Oreochromis niloticus L. )
- Tez No: 131328
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tilapia, Oreochromis niloticus, Immunostimulants, Levamisole, Leucocyte
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET YÜKSEK LÎSANS TEZİ TİLAPÎA BALIKLARINDA (Oreochromis niloticns L.) IMMUNOSTIMULANT OLARAK LEVAMISOL KULLANIMININ TOPLAM VE DİFERANSİYEL LÖKOSÎT SAYILARI ÜZERİNE ETKİSİ Güven Kerem ÖNCELAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Fikri AYDIN Immunostimulant kullanımıyla spesifik olmayan bağışık yanıtın aktive olduğu dozları ve uygulama şeklini belirlemeyi amaçlayan bu çalışmada; ağırlıkları 100 - 115 g olan 360 adet tilapia (Oreochromis niloticus L.) balığı kullanılmıştır. Immunostimulant olarak kullanılan levamisol balıklara, oral metodla populasyon canlı ağırlığının %2'si oranında verilen yemle 16 gün boyunca her 3 günde bir 5, 8 ve 10 mg/kg' lık dozlarla (6 uygulama), intraperitonal enjeksiyon yöntemle ise 5, 10 ve 15 mg/kg' lık dozlarla 7 gün boyunca 3 gün arayla 3 kez tatbik edilmiştir. Toplam ve diferansiyel lökosit sayılan levamisol uygulamalarından 24 saat sonra ve en son levamisol uygulamasını takiben 7 ile 15. günün sonunda kalpten alman kandan hesaplanmıştır. Tilapia balıklarına oral metodla 5 ve 8 mg/kg, enjeksiyon metodu ile de 5 ve 10 mg/kg levamisol uygulanmasının sırasıyla 31. ve 22. günün sonunda, toplam lökosit sayısı ile monosit ve nötrofil oranlarını istatistiki açıdan önemli derecede artırdığı (p0.05) gözlenmiştir. Enjeksiyon metodunda 15 mg/kg'ın, oral metod da ise 10 mg/kg levamisol kullanımının toplam ve diferansiyel lökosit sayılarında oluşturduğu değişimin önemsiz olduğu belirlenmiştir (p>0.05). 2003, 59 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Tilapia, Oreochromis niloticns, Immunostimulant, Levamisol, Lökosit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF LEVAMISOLE USE AS AN IMMUNOSTIMULANT ON TOTAL AND DIFFERENTIAL LEUCOCYTE COUNTS OF NILE TILAPIA (Oreochromis niloticus L.) Güven Kerem ÖNCELAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor : Prof. Dr. Fikri AYDIN This study aims determining the doses with the use of immunostimulant, in which non specific immune response is active and the way of applying these doses. Total 360 tilapia {Oreochromis niloticus L.) were used and the weight offish were between 100 and 1 15 g. Levamisole were used as immunostimulant. Feed, with oral method in % 2 percentage of biomass during 16 days on every 3 days with 5, 8 and 10 mg/kg doses and with intraperitoneal injection method with 5, 10 and 15 mg/kg doses during 7 days after every 3 days for 3 times, were applied. Total and differential leucocyte numbers were calculated one day after levamisole applications and additionally at the end of 7th and 15* day following to the last levamisole application. At the end of 31st day of applying 5 and 8 mg/kg with the oral method and in the 22nd day 5 and 10 mg/kg with the injection method to tilapia, it was observed that total leucocyte number increased, monocyte and neutrophil rates showed statistically significant increases. Eosinophil rate did not change. It was designated that using levamisole 15 mg/kg in injection method and 10 mg/kg in oral method did not cause any significant change with respect to the total and differential leucocyte numbers. 2003, 59 pages