Melendiz dağı volkanitlerinin mineralojisi ve petrografisi
Mineralogy and petrography of the Melendizdağ volcanics
  1. Tez No: 131338
  2. Yazar: S. SERHAT ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. UMRAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Melendizdag, basaltic andesite, andesite, Quaternary
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MELENDİZ DAĞI VOLKANİKLERİNİN MİNERALOJİSİ VE PETROGRAFİSİ S. Serhat ÖZBAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. A Ümran DOĞAN Çalışma alanı Tuz Gölü güneydoğusunda, Ankara'nın yaklaşık 350 km güneydoğusunda Niğde ile Aksaray illeri arasında yer alır. Melendiz volkanikleri Orta Anadolu Volkanik Kompleksi'nin bir parçasıdır. Bu çalışmada Kuvaterner yaşlı Melendiz volkanikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Polarizan mikroskop, cevher mikroskobu, elektron mikroskobu, x-ışmları mikroanalizi ve kimyasal analizler yapılmıştır. Tanıtman örneklerden ana oksit ve iz element analizleri yapılmıştır. Diskriminant diyagramlar kullanılarak örneklerin sınıflaması yapılmış, magmatik köken ve tektonik ortandan belirlenmiştir. Melendiz volkaniklerinin merkezinde kayaç türü andezit ve bazaltik andezit olarak belirlenmiştir. Bu birimlerin magmatik kökeni kalkalkali ve tektonik ortamı da yay voDcanizması olarak saptanmıştır. 2003, 162 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Melendiz Dağı, bazaltik andezit, andezit, Kuvaterner
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MINERALOGY AND PETROGRAPHY OF THE MELENDİZDA? VOLCANICS S. Serhat ÖZBAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Ümran DO?AN Study area is located at the southeast of Tuz Gölü, approximately 300 km southeast of Ankara, which is situated between Aksaray and Nigde. Volcanics of Melendiz are part of the Central Anatolian Volcanic Complex. In this study Quaternary volcanics of Central Melendiz have been studied in detail. Polarizing microscopy, reflected light microscopy, electron microscopy, x-ray microanalysis, and chemical analysis have been performed. Representative samples were analyzed for major oxides and some trace elements. Discriminant diagrams have been used for nomenclature, magmatic, and tectonic origin of the samples. The central unit of Melendiz Volcanics is composed mainly of andesite and basaltic andesite. In the study area volcanic units are of calcalkali to subalkali and represent within volcanic arc volcanism. 2003, 162 pages