Farklı depolama sıcaklığı ve depolama süresinin bazı balık filetolarının fiziksel ve kimyasal kompozisyonlarına etkisi
The Effects of different storage temperatures and the storage time on chemical and physical composition in some fish fillets
  1. Tez No: 131345
  2. Yazar: İLKNUR MERİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ AYDIN, PROF. DR. NURAY KOLSARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Frozen storage, fish fillets, lipid oxidation, Micromesistius poutassau, Sarda sarda
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI DEPOLAMA SICAKLIĞI VE DEPOLAMA SÜRESİNİN BAZI BALIK FİLETOLARININ FİZİKSEL VE KİMYASAL KOMPOZİSYONLARINA ETKİSİ İlknur MERİÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Fikri AYDIN Eş Danışman: Prof. Dr. Nuray KOLSARICI Bu çalışmada; üç farklı sıcaklıkta (- 12°C, - 18°C, - 24°C) depolanan palamut (Sarda sarda) ve mezgit {Micromesistius poutassau) balığı filetolarında, 10 aylık depolama süresince fiziksel, kimyasal ve duyusal kalite parametrelerinde meydana gelen değişimler saptanmıştır. Kalite parametrelerindeki değişimleri belirleyebilmek için fiziksel analizlerden et verimi; kimyasal analizlerden pH, protein, yağ, kuru madde ve kül analizi balık filetolarına sadece 0. günde; TVB - N (Total volatil baz azotu), TMA - N (Trimetilamin azotu), TBA (Tiyobarbitürik asit), SYA (Serbest yağ asitleri) ve duyusal değerlendirme ise 10 aylık depolama periyotu boyunca uygulanmıştır. Dondurulmuş depolama boyunca TVB - N, TMA - N, TBA ve SYA değerlerinde artış görülürken, duyusal kalitede azalma meydana gelmiştir. Farklı depolama sıcaklıklarında parametreler arasında istatistiki açıdan önemli bir fark oluşmuş (p< 0.05) ve tüm parametrelerde en iyi değerler iki balık türünde de - 24°C de gözlenmiştir. Palamut ve mezgit balığı filetoları arasında, duyusal değerlendirme sonuçlan açısından önemli bir farklılık (p> 0.05) oluşmazken; TVB - N, TMA - N, TBA ve SYA değerlerindeki değişimin önemli olduğu (p< 0.05) belirlenmiştir. 2003, 64 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Dondurulmuş depolama, balık filetosu, lipid oksidasyonu, Micromesistius poutassau, Sarda sarda
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT STORAGE TEMPERATURES AND THE STORAGE TIME ON CHEMICAL AND PHYSICAL COMPOSITION IN SOME FISH FILLETS İlknur MERİÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries and Aquaculture Supervisor: Prof. Dr. Fikri AYDIN Colleague Supervisor: Prof. Dr. Nuray KOLSARICI In this study, fillets of bonito (Sarda sarda) and whiting (Micromesistius poutassau) were investigated for quality (physical, chemical and sensory attributes) changes during 10 months of frozen storage at three different temperature (- 12°C, - 18°C, - 24°C). In order to determine the changes in quality parameters; pH, meat yield, protein, lipid, dry matter, ash analyses were applied to fillets for only initial day, whereas TVB - N (Total volatile base nitrogen), TMA - N (Trimethylamine nitrogen), TBA (Thiobarbituric acid number), FFA( Free fatty acids) and sensory attributes were carried out for 10 months storage period. The amount of TVB - N, TMA - N, TBA and FFA increased, while sensory attributes decreased during the frozen storage period. The variations of parameters between different storage temperatures were statistically significant in both bonito and whiting fillets and best values of parameters were determined at - 24°C. The sensory attribute scores were found insignificantly different between bonito and whiting fillets while TVB - N, TMA - N, TBA and FFA were significant (p< 0.05). 2003, 64 pages