Benzoil peroksit yardımıyla poli (etilen tereftalat) lifler üzerine metakrilatın aşı kopolimerizasyonu
Grafting of methacrylamide onto poly(ethylene terephthalate) fibers using benzoyl peroxide
- Tez No: 131346
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poly( ethylene terephthalate) fiber, graft copolymerization, methacrylamide, benzoyl peroxide
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BENZOİL PEROKSİT YARDIMIYLA POLİ(ETİLEN TERAFTALAT) LİFLER ÜZERİNE MET AKRİLAMİTİN AŞI KOPOLİMERİZASYONU Nalan ONGUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: ProfJ)r. Mehmet SAÇAK Bu çalışmada, poli(etilen teraftalat) lifler üzerine, benzoil peroksit yardımıyla metakrilamit monomerinin aşı kopolimerizasyonu incelendi ve aşılanmış liflerin bazı özelliklerinin belirlenmesine çalışıldı. Metakrilamit monomerinin aşılanmasında, sıcaklığın yükseltilmesi ile aşılama hızı ve ve doygunluk aşılama veriminin arttığı gözlendi. Benzer şekilde, monomer ve başlatıcı derişimindeki artışlar da aşılama Verimini arttırdı. Metakrilamit aşılanmış liflerin aşılama oranının artışına bağlı olarak çapları arttı, yoğunlukları ise azaldı. Metakrilamit aşılı liflerin asidik boya ile boyanabilirlikleri arttı. Bazı alkollerin ve dimetilformamit, dimetilsülfoksit, piridin gibi bazı çözücülerin aşılama verimi üzerindeki etkileri, değişik çözücü/su oranlarında aşı kopolimerizasyon gerçekleştirilerek incelendi. Termogravimetrik analiz sonuçlarından, aşılama ile lif bozunma sıcaklıklarının düştüğü, taramalı elektron mikroskobundan elde edilen fotoğraflardan ise aşılamaya bağlı olarak orijinal lif yüzeyinde değişiklikler meydana geldiği gözlendi. 2003, 69 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Poli(etilen teraftalat) lif, aşı kopolimerizasyon, metakrilamit, benzoil peroksit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis GRAFTING OF METHACRYLAMIDE ONTO POLYETHYLENE TEREPHTALATE) FIBERS USING BENZOYL PEROXIDE Nalan ONGUN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Mehmet SAÇAK In this study, the grafting of methacrylamide on poly(ethylene terephtalate) fibers using benzoyl peroxide was investigated and some properties of grafted fibers were determined. The increase in temperature increased the grafting rate and graft yield of methacrylamide. Similarly, the increases in monomer and initiator concentration also increased the grafting yield. The diameter values of methacrylamide grafted fibers increased with grafting, but their densities decreased. The dyeability of the methacrylamide grafted fibers with acidic dyes increased. The effect of some solvents like alcohols, dimethyl formamide, dimethylsulphoxide and pyridine upon the grafting yield has also been studied using various solvent/water ratios. The thermogravimetric analysis result revealed that the decomposition temperature of the fibers decreased with grafting. The electron micrographs showed that grafting changed the surface morphology of the fiber. 2003, 69 pages