Bazı nohut (Cicer arietinum L. ) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve verim öğelerine etkileri
The Effects of sowing times and some varieties on yield and yield components in chickpea (Cicer arietinum L. )
- Tez No: 131365
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gökçe, Akçin-91, Aydın-92, varieties, sowing time, yield, yield components
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI NOHUTf Cicer arietinum L.) ÇEŞİTLERİNDE FARKLI EKİM ZAMANLARININ VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİLERİ İlker BAĞCI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saime ÜNVER Araştırma, 2002 yılında Eskişehir'de Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Gökçe, Akçin-91 ve Aydın- 92 nohut çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada, üç nohut çeşidinde, üç farklı ekim zamanının (11 nisan/22nisan/13 mayıs) çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, bitki boyu, bakla bağlayan ilk nodi yüksekliği, bitkide anada! sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, fizyolojik oluma kadar geçen gün sayısı, bitkide tane verimi, 100 tane ağırlığı, birim alan tane verimi gibi, verim ve verim öğeleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre, üç tekrarlaman olarak yürütülmüştür. Çalışmada ele alınan özellikler üzerine, ekim zamanı önemli etkide bulunmuştur. Ekim zamanı geciktikçe verim ve verim öğelerinde önemli azalmalar belirlenmiş, birim alan tane verimi 147.55-204.63 kg/da, bitki boyu 34.87-42.73 cm ve bitkide bakla sayısı 1 8. 1 7-3 1.60 adet arasında değişmiştir. Birim alan tane verimi en yüksek (204.63 kg/da) I.ekim zamanında, Aydın-92 çeşidinde, en düşük birim alan tane verimi ise (147.55 kg/da) M.ekim zamanında ve Akçin-91 çeşidinde elde edilmiştir. Bitkide anadal sayısı dışındaki diğer tüm özelliklerde, çeşitler arası farklılıklar önemli bulunmuştur. 2003,60 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Gökçe, Akçin-91, Aydın-92, Nohut çeşitleri, Ekim zamanı, Verim, Verim öğeleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER Thesis THE EFFECTS OF SOWING TIMES AND SOME VARIETIES ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN CHICKPEA (Cicer arietinwn L) İlker BA?CI Ankara University Graduate Scholl Of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Saime ÜNVER The research was conducted at Anatolian Agricultural Research Institute, Eskişehir in the year 2002, in the research investigate, chickpea varieties, Gökçe, Akçin-91 and Aydın-92 were used as material. In the research, effects of three different sowing times ( 1 1 April, 22 April, 3 May) on the three chickpea varieties yield components as flowering period, plant height, first poding height, number of branches per plant, pod number per plant, seed number per pod, seed number per plant, physiological maturity, seed yield per plant, 100 seed weight, seed yield per unit area were determined. The experiment was established according to splitt plots of randomized blocks with three replications. Sowing times were significant effective on traits tested. As sowing time was delayed the yield and yield components decreased significantly. Besides this, seed yield per unit area, plant height, pod number per plant were determined between 147.55 204.63 kg/da, 34.87-42.73 cm, 18.17-31.60 number respectively. Also, according to results of study, the highest seed yield permit area (204.63 kg/da) was determined at the I.sowing time Aydin-92 variety although the lowest yield was (147.55 kg/da) at the III. sowing time in Akçin-91 variety. It was understood that differences among varieties are considerably important in all features except for number of branches per plant. 2003, 60 pages