Toplam verimli bakım (TPM) yaklaşımı ve gıda endüstrisinde uygulanabilirliği
Total productive maintainance (TPM) approach and its applicability on food industry
  1. Tez No: 131367
  2. Yazar: ŞEBNEM ZEYNEP ARKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TPM, FMC extractor, overall equipment effectiveness
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TOPLAM VERİMLİ BAKIM YAKLAŞIMI ve GIDA ENDÜSTRİSİNDE UYGULANILABİLİRLİĞİ Şebnem Zeynep Arkan Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aziz EKŞİ Bu çalışmada, Toplam Verimli Bakım yaklaşımı tanımlanmış ve gıda endüstrisinde uygulanabilirliği incelenmiştir. Kalite kontrol ve toplam kalite uygulamalarını izleyen yeni bir yaklaşım olan TPM, Japonlar tarafından geliştirilmiştir ve geniş bir ilgi uyandırmaktadır. TPM hakkındaki makaleler, kalite kontrol ve toplam kalite ile ilgili yayınlar incelenerek, TPM anlayışını benimseyen veya bu yaklaşıma ilgi duyan firmalar ile görüşmeler yapılmıştır. TPM sisteminin ilkeleri ve üzerinde durduğu kayıplar açıklanmıştır. Uygulanabilirliğinin kanıtlanması için, gıda sektöründen meyve suyu üretimi yapan bir fabrika seçilmiştir. Bu fabrikada portakal konsantresi üretiminde kullanılan FMC ekstraktör hattı pilot bölge olarak belirlenmiştir. 15 gün süreyle yapılan gözlemler ve alınan veriler sonucunda, makinaların genel ekipman verimliliği hesaplanmış, TPM içinde yer alan otonom bakım, eğitim, -iş güvenliği ve çevre ilkeleri fabrika açısından incelenmiştir. Hesaplamalar sonucunda makinaların verimliliği 18.12.02. ve 25.12.02. tarihleri arasında ortalama olarak % 25 ve % 69 arasında değişmiştir. Makinalar verimli kullanıldığı taktirde bu değerin % 75 olması beklenir. TPM uygulanması ile ise genel ekipman verimliliği % 85 ve üzerinde seyredecektir. 2003, 101 sayfa ANAHTAR KELİMELER: TPM, FMC ekstraktör, genel ekipman verimliliği.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTERS THESIS TOTAL PRODUCTIVE MAINTAINANCE (TPM) APPROACH and ITS APPLICABILITY ON FOOD INDUSTRY Şebnem -Zeynep Arkan Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aziz EKŞÎ In this study, Total Productive Maintainance approach is defined and its applicability in food industry is examined. TPM which follows quality kontrol and total quality management applications is a new approach. It is developed by Japanese and excites a wide interest. TPM articles and broadcasts about quality control, total quality management are examined and meetings are done with the firms which adopt TPM approach. The principles of TPM system and the losses which it is interested in are explained. To prove its applicability, a factory from the food industry which produces fruit juice is selected. In this factory, FMC extractor line which is used in orange juice cocentrate production is determined as pilot region. With the results, obtained by observations and datums during IS days, the overall equipment effectiveness of machines are calculated. The principles of TPM such as autonomous maintainance, education, work safety and environment are observed for the factory. According to the results, effectiveness of machines are changed between % 25 and % 69 during 18.12.02. and 25.12.02. If the extractors are used more productive this value will be % 75. It should be known that by the TPM application the effectiveness become over %85. 2003, 101 pages