Bazı kolza (Brassica napus L.) çeşitlerinde doku kültürü yöntemiyle bitki rejenerasyonu
In vitro plant regeneration of some rapeseed (Brassica napus L.) cultivars
- Tez No: 131374
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER KOLSARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Brassica napus L, callus induction, shoot regeneration
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bazı kolza çeşitlerinde doku kültürü yöntemiyle adventif sürgün rejenerasy onunun geliştirilmesinin amaçlandığı bu çalışmada, altı kolza çeşidine ait hipokotil ve gövde eksplantlan farklı bitki büyüme düzenleyicileri olarak 6-benzylaminopurine (BAP), aNaphtaleneacetic acid (NAA), Thidiazuron (TDZ) kombinasyonları içeren MS ve B5 ortamlarında kültüre alınmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, en yüksek adventif sürgün oluşumunu gövde eksplantının gösterdiği ve en yüksek sürgün rejenerasyonu oluşturan çeşidin %90 ile Spok olduğu belirlenmiştir. Spok çeşidi için en uygun ortamın ise, 3mg/l BAP+0,2mg/l NAA kombinasyonunu içeren MS ortamı olduğu belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Brassica napus L., kallus oluşumu, sürgün rejenerasyonu
Özet (Çeviri)
In this work which aimed to develop in vitro shoot regeneration of some rapeseed cultivars, hypocotyl and stem explants of six rapeseed cultivars cultured on MS and B5 media containing different combinations as 6-benzylaminopurine (BAP), aNaphtaleneacetic acid (NAA), Thidiazuron (TDZ) phytohormones. It was observed that stem was the explant to prove the highest shoot regeneration and Spok cultivar had the highest shoot regeneration with 90%. It was realized that MS containing 3mg/l BAP+ 0,2 mg/1 NAA was the most suitable medium for Spok cultivar.