Görüntü yoğunlaştırıcı tüplü CCD cihazının modülasyon transfer fonksiyonunun belirlenmesi ve sistemin alt parametrelerinin hesaplanması
Determination of the modulation transfer function of an image intensifier tube added charge coupled device and calculation of its subsystem parameters
  1. Tez No: 131388
  2. Yazar: NEBİ GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modulation transfer function (MTF), contrast transfer function (CTF), ICCD, CCD, ICCD dynamic region, resolving power, NVS
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖRÜNTÜ YOĞUNLAŞTIRICI TÜPLÜ CCD CİHAZININ MODÜLASYON TRANSFER FONKSİYONUNUN BELİRLENMESİ VE SİSTEMİN ALT PARAMETRELERİNİN HESAPLANMASI Nebi GÜL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Murat EFE Bu çalışmada; monoküler gece görüş cihazı ve CCD kamera kullanılarak ; bir adet görüntü yoğunlaştıncı tüplü CCD kamera-ICCD; gerçekleştirilmiştir. Gece Görüş Cihazının CCD kameraya adaptasyonu için normal bir mercek kullanılmış ve görüntüyü almak için el tipi LCD monitör kullanılmıştır. ICCD'nin testi için karanlık test odası kullanılmış, gerekli ölçümler insan hatalarını azaltmak amacıyla 5 değişik teknisyen tarafından yapılmıştır. ICCD'nin ayırma gücü sonuçlarım mukayese edebilmek amacıyla aynı koşullar altında gece görüş cihazı ve CCD kamera da test edilmiştir. Gece Görüş cihazının askeri standartlarda verilen ölçüm sonuçlan ve MTF formüllerinin uyumunu sağlamak için gece görüş cihazının MTF formülüne ilave bir regülasyon katsayısı geliştirilmiş ve Matlab programı ile hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar 25 çizgi çifti/mm için kabul edilebilir bir doğruluk seviyesinde olduğu tespit edilmiş, bu frekansın üzerinde ise regülasyonun uymadığı görülmüştür. Bu çalışmada frekans sının 25 çizgi çifti/mm yeterli görüldüğünden anılan uygunsuzluk değerlendirme dışında tutulmuştur. Düşük ışık seviyesi koşullan altında gece görüş cihazı, CCD ve ICCD'nin ayırma gücünün mukayesesi sonrasında; gece görüş cihazının en iyi ayırma gücünü verdiği ancak tek başına monitörize edilemediği, CCD'nin ise sınırlı düşük ışık seviyesi koşullarında iyi olduğu ancak bütün düşük ışık seviyelerinde görüntü veremediği ve son olarak ICCD'nin gece görüş cihazının performansına göre biraz görüntü kalitesinin düşmesine rağmen bütün düşük ışık seviyeleri koşullarında görüntü verebildiği tespit edilmiştir. 2003, 108 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Modûlasyon transfer fonksiyonu (MTF), kontrast transfer fonksiyonu (CTF), ICCD, CCD, ICCD dinamik bölge, ayırma gücü, NVS
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis THE DETERMINATION OF THE MODULATION TRANSFER FUNCTION OF AN MAGE INTENSIFIER TUBE ADDED CHARGE COUPLED DEVICE AND CALCULATION OF ITS SUBSYSTEM PARAMETERS Nebi GÜL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronic Engineering SupervisonAsist Prof. Dr. M. EFE In this work, an Image Intensified tube added CCD-ICCD; was realised by integrating monocular night vision sight (NVS) device and a CCD camera. An ordinary lens was employed for coupling the NVS device to the CCD and for monitoring the image a hand held LCD monitor was used. For testing the ICCD, a dark-room was utilized and 5 different technicians carried out the necessary measurements of the ICCD. NVS device and CCD camera are also tested under the same conditions for comparing the resolution. In mathematical model of the ICCD for convenience of the measurement and the formula of the NVS device, a regulation formula for MTF was developped and computed by Matlab. The obtained results are at an acceptable level of accuracy for the spatial frequency of 25 line per (lp)/mm, above this frequency regulation formula does not fit, but in this work frequency range is already limited by 25 lp/mm. After comparing the NVS, CCD and ICCD in terms of their resolution power under low light level (LLL) conditions; NVS device has the best for resolution but can not be monitorized, CCD is found to be good under LLL, but can not see as NVS device and finally ICCD is good for all LLL conditions except it's resolution was a little bit degraded when compared to the NVS device. In order to match the MTF formulation to the NVS measurement results given in military standards, an additional regulation coefficient to the NVS's MTF has been developed and computed by Matlab. 2003, 108 pages