Melezleme ile elde edilen bazı üzüm (Vitis vinifera L.) çeşit ve çeşit adayları ile bunların ebeveynlerinin RAPD tekniği ile tanımlanmaları
Identification of some grape cultivars, hybrids and their parents by RAPD technique
  1. Tez No: 131398
  2. Yazar: ARİF ATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: RAPD, PCR, DNA, Polymorphism, Hybrids, Vitis vinifera L, Molecular Characterization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yapılan bu çalışma ile çok büyük emek ve zaman harcanarak“Kombinasyon Islahı”sonucunda Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde elde edilen üstün özellikteki 8 yeni üzüm çeşidi, 7 çeşit adayı ve bunların ebeveyni olan 15 standart üzüm çeşidi, PCR-RAPD tekniği ile 20 farklı primer ile oluşturdukları dendogram ve benzerlik indeksi değerleri incelenerek karşılaştınlmıştır. Uygulamalar sonucunda en iyi polimorfîzm veren dekamer primerler P 123, BC 340, P 232 ve OPF 06 olmuştur. Bant sayısı ise P 123, BC 340, P 232, P 402, OPF 05, OPA 04 ve OPA 2 primerlerinde fazla bulunmuştur. Denemede kullanılan bütün primerler dikkate alındığında bant büyüklükleri 200-1800 bp arasında değiştiği belirlenmiştir.“Uslu”çeşidi dendogramın ilk kısmında yer alırken diğer bütün çeşit ve çeşit adayları ikinci kısımda yer almışlardır. Bu çeşit ve çeşit adaylarının ebeveynleri ile 0.610-0.770 arasında değişen oranlarda genetik benzerlik gösterdikleri görülmüştür. En yüksek genetik benzerlik farklı ebeveynlere sahip olmalarına rağmen yeni çeşitlerden Ata sarısı ile Yalova İncisi arasında (0.780) bulunmuştur.ANAHTAR KELİMELER: RAPD, PCR, Polimorfîzm, DNA, Melezleme, Vitîs vinifera L., Moleküler Karakterizasyon
Özet (Çeviri)
This research was conducted to characterize 15 grapevine hybrids and their parents by using Random Amplified Polimorphic DNA (RAPD) markers. Hybrids were obtained from Atatürk Horticultural Central Research Institute with hybridization program. 20 different decamer primers were used during the research. The genetic relationship were estimated based among cultivars and cultivar candidates on similarity index and cluster analysis. The lowest similarity obtained between“Uslu”and other grape cultivars and hybrids. The highest similarity (0,780) was obtained between“Atasansi”and“Yalova İncisi”grape cultivars. Utilizing cluster analysis, only one cultivar which is“Uslu”was classified in the first branch of dendogram while other cultivars and hybrids classified in the- second branch. The average similarity between hybrids and parents were obtained from 0.610-0.770. P 123, BC 304, P 232 and OPF 06 primers showed more polimorphic bands than the other primers. Also P 123, BC 340, P 232, P 402, OPF 05, OPA 04 ve OPA 2 primers showed more number of bands than others. Amplified fragment ranged from 200-1800 bp and the number of bands for each primer varied 2 to 13.